Prof. Dr. Sadettin Hülagü: “Toplumla diyalog üstten bakışçı anlayışla olmaz”

Bilimin kamusal iletişimi (bil-ki) eğitim kampını ziyaret eden Kocaeli Üniversitesi eski rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, halka üstten bakan bir anlayışla yaklaşan, yaptığını lütuf gibi sunanlar nedeniyle bilimle toplum arasında mesafe olduğunu söyledi

Bu Gönderiyi Paylaş

Yürütücülüğünü Kocaeli Üniversitesi’nin yaptığı “Bilimin Kamusal İletişimi: Türkiye’de Devlet üniversitelerinin Bilim İletişiminde Dijital Medya” adlı TÜBİTAK projesinin eğitim kampına katılan araştırmacı ve öğrencilerle sohbet eden Prof. Dr. Hülagü şöyle konuştu:

“Bizim halka layık olmamız için çok çalışmamız gerekiyor”

“Bilim insanları toplumdan niye kopuk? En büyük sıkıntımız üstten bakışçı bir anlayışın olması. Genelde bu kişilerin kendilerini seçkin zannedip halktan üstün görmesi bence en büyük yanlışlardan biri. Toplumla diyalog kuramamamızın en büyük sıkıntısı da bu. bizim Anadolu insanımız öyle kalbi sıcak konuşmasından hissedersiniz o yakınlığı, o dili ama öyle üstten bakışçı bir anlayışla sanki onlara lütufta bulunuyormuşsun senin oraya gelmen onlar için bir lütufmuş gibi olursa kalıcı olmuyor. Ama diğer türlü çok kalıcı dostluklar oluyor. O da sizden bir şey öğrenmeye bakıyor ama ona bir şey öğretebilmeniz için, onun kültürünü öğrenmeniz lazım.

Türkiye çok güçlü bir ülke. Toplumsal kültürü çok yüksek.  Zor günlerde bir araya gelme kültürümüz çok güçlü. Çok kadim bir medeniyetimiz var. İnsanımız çok temiz. Bizim onlara layık olmak için çok çalışmamız gerekiyor.”

“Basının gücünü iyi yönde kullanmak lazım”

Bilim iletişiminde halkın katılımı için medyanın çok önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hülagü, “Basının gücünü iyi yönde kullanmak lazım. Bilimi basitleştirerek anlatmak gerekiyor. Dün ben mecliste bir konuşma yaptım. Bir söz var yani annemi kaçıran kadı kimi kimden dava edeyim diyor. Bakıyorsun işte oradan bir yerde bir kızımızı dövdü, bıçakladı bir şey oldu. Hemen adli kontroller salınıyor. Hemen basın Tiktok'a şey yapınca ertesi gün tutuklanıyor, basının böyle bir gücü var. Dolayısıyla medyayı iyi yönde kullanmak lazım.”

“Dili iyi kullanmak ve çok okumak önemli”

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle gerçekleştirilen eğitim kampında projede görev alan lisans ve lisans üstü öğrencileriyle sohbet eden Prof. Dr. Hülagü, Türkçe’yi iyi bilmenin ve kullanmanın her alanda başarılı olmak için en önemli unsur olduğunu söyledi. Gençlere bol bol kitap okumalarını öneren Prof. Dr. Hülagü, şöyle konuştu:

“Bir de tavsiyem, kitap okurken sadece bir kitap okumayın, bir kitap kafanızı kilitler kalır. Üç tane farklı kitap okuyun aynı anda. Ben şimdi Ankara’da ona fırsat buldum. Üç gün orada kalıyorum. Bekliyorum oradaki işler tamamlansa eve gitsem de kitap okusam. Bir mecliste okuduğum kitap var. Eve gidince başka bir kitap. Yatarken ayrıca bir kitap okuyorum.  Ben mesela rektörken eve gelip yemek yedikten sonra tıpla ilgili literatürü filan bir saat okurdum. Yatmaya doğru tasavvuf, divan okurdum.

“Sanat hayatınızın içinde olmalı”

Ben lisedeyken hiçbir şey öğrenemedim ancak üniversitede okurken müzikle, okumayla, divan edebiyatıyla tanıştım. Size tavsiyem mutlaka bir musiki icra edin. Mesela saz çalın, tambur çalın. Türk musikisi ile ilgilenin, halk müziği ile ilgilenin. Ne bileyim tiyatroya gidin mutlaka ama tiyatroda böyle oturup sadece seyretmeyin. Öyle canlı insanların mimikleriyle konuşmalarıyla bence bu çizgileri devam ettirirseniz çok daha başarıyı yakalarsınız. Mutlaka ilerde iyi bir yerde yönetici olacaksınız diye düşünüyorum.”