İzmit’te Milli Mücadele yıllarına yolculuk: “Atatürk ve Milli Mücadele Evi”

İzmit’te Milli Mücadele'nin izlerini taşıyan Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’ni ziyaret ettim. Bu ev, Büyük Taarruzun 100. Yılı’nda, 30 Ağustos 2022'de kapılarını ziyaretçilere açtı ve büyük bir ilgi gördü.

Bu Gönderiyi Paylaş

Restorasyon çalışmalarını İzmit Belediyesi üstlendiği bu Anı Evi’nde sergilenen materyaller, bağışlar yoluyla topluma kazandırıldı. İçindeki eserlerle ziyaretçilere adeta dönemi yaşatan bu anı evini İzmit'e gelen ya da İzmit’e bir yolculuk planlayan herkes ziyaret etmeli.

ANI EVİNE YOLCULUK

 

Kocaeli Üniversitesi, Umuttepe Kampüsü A kapısından çıkarak keşif dolu yolculuğumu başlattım. 33 numaralı otobüsle Yenicuma meydanına ulaştım. Meydanda indiğimde Cumhuriyet Parkı'na varmış oldum. Cumhuriyet Parkı’ndan İnönü Caddesi boyunca yürümeye başladım. Cadde boyunca ilerlerken etrafın tadını çıkardım. Uzun bir yürüyüşün ardından karşıma İzmit Halkevi Eğitim Merkezi çıktı. Hemen sağ taraftaki yokuştan yukarı çıkarken, kendimi tarihi sokakların ve eski yapıların arasında buldum. Arnavut kaldırımlarında adımlarımı atarken, sanki başka bir şehirde geziyormuşum gibi bir hisse kapıldım. Yolumun üzerinde beliren Yumurtacı Cami'nin tam sağında ise, Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi beni bekliyordu.

 

ULUSALDAN YERELE MİLLİ MÜCADELE

 

Atatürk ve Milli Mücadele Anı Evi’nde bulunan görevliler beni büyük bir nezaketle karşıladılar. Dış görünüşüyle dikkat çeken ve merak uyandıran bu yapı, içeri adım attığınız anda sizi farklı duyguların içine çekiyor. Görevliler, evin içindeki odalar ve katlar hakkında detaylı bilgi vererek beni aydınlattılar. Müzenin ilk katı ulusal Milli Mücadele ile ilgili bilgiler sunarken, üst kat ise yerel Milli Mücadele'ye odaklanıyordu.

 

İlk olarak girişten sağa döndüğüm anda karşıma 2 oda ve minik bir koridor çıktı. Sağdaki odada Büyük Millet Meclisi'nin açılışıyla ilgili bilgi panosu ve o döneme ait fotoğraflar bulunurken odanın tam ortasında ise Atatürk'ün balmumu heykeli yer alıyordu. Heykel, gerçekçiliğiyle tüyler ürpertici bir etki yaratıyor, adeta hareketlenecek gibi duruyordu. Heykelin yanında, Atatürk'ün Samsun'a çıkışıyla ilgili bilgiler yer alırken soldaki duvarda ise Milli Mücadele öncesi döneme dair bilgilere odaklanılmıştı. Her duvarda farklı bir bilgi asılı olması bana geçmişe dair hızlı bir bilgi akışı sağladı. Okuduğum her cümle o dönemdeki duyguları hissetmemi sağlayarak beni duygulandırdı.

 

Koridora geri döndüğümde, altında Milli Mücadele dönemindeki önemli olaylara dair kronolojik bilgilendirmelerin yer aldığı duvarlara asılı büyük fotoğraflarla karşılaştım. Duvar boyu uzanan bu fotoğraflar kronolojik sıralama ile okuyan kişileri içine çekiyordu. Hemen solda bulunan odaya yöneldim. Bu oda Batı Cephesi, Büyük Taarruz ve Başkomutan Meydan Muharebesi’ni anlatan bilgiler ve resimlerle donatılmıştı. Fotoğrafların arkasında bulunan duvarın savaşa dair bir haritayla kaplanması oldukça ilgi çekiciydi. Odanın içinde o dönemde kullanılmış bıçaklar, çakılar, tüfekler, mermiler ve gaz lambası sergileniyordu.

 

İZMİT’İN KURTULUŞ SAVAŞI’NDAKİ ÖNEMLİ BİR ROLÜ SERGİLENİYOR

 

Üst kata vardığımda koridorun tam karşısında özenle yapılmış ve tüm ihtişamıyla duran bir Atatürk heykeli beni selamladı. Bu katta dört oda bulunuyordu. Odalar arasında kalan koridorda yine balmumundan yapılmış Kocaeli'nin ikonik figürleri olan Yahya Kaptan, Fatma Seher ve İpsiz Recep’in heykelleri yer alıyordu. Heykeller o kadar gerçekçi duruyordu ki, benimle birlikte müzeyi gezmek için oradalarmış gibi hissettirdi. Sağımda kalan ilk oda birbirinden güzel fotoğraflarla doluydu. Tam ortada, camekan içerisinde o dönemden kalmış parçalanmış bir Türk Bayrağı sergileniyordu. Duvarlarda, İzmit'in Kurtuluş Savaşı'ndaki rolü ve önemi hakkında bilgiler yer alıyordu. Her odada, tarihsel detaylarla dolu sürprizlerle karşılaşmak sanki tarihin içinde geziniyormuş hissi uyandırıyordu.

 

Sağ tarafta bulunan ikinci odanın orta bölümünde bir masa ve üstünde mermiler, taşlar, el bombaları gibi o dönemden kalma kalıntılar; hemen yanlarında ise İzmit'li Hasan Tahsin Elbeyoğlu'nun günlüklerinden çeşitli sayfalar sergileniyordu. Odanın duvarlarında İzmit'in işgali hakkında bilgiler ve o dönemde yayınlanmış gazete sayfası örnekleri bulunuyordu. Sol tarafta bulunan odalardan birine yönlendiğimde, giriş katta olduğu gibi o döneme ait tüfekler, silahlar, mermiler, gaz lambaları sergilendiği görülüyordu. Duvarlarda ise İzmit'in düşman işgalinden kurtuluşu hakkında bilgiler ve resimler yer alıyordu. Odanın içindeki küçük bir ekrandan da Atatürk'ün kişisel özellikleri, Milli Mücadele günleri ve Kocaeli'yi ziyareti hakkında bir slayt gösterisi izlenebiliyordu. Son oda ise karartılmıştı ve etkileyici ve duygulandırıcı bir belgesel duvara yansıtılmıştı. Burada belgeseli izlerken oturmak için küçük koltuklar da mevcuttu. Bu koltuklarda oturup belgeseli izlemek nerdeyse sinemada olduğumu hissettirdi. Evi ziyaret eden herkes bu odaya girip belgeselin ve ortamın tadını çıkarmak için zaman ayırmalı.




Muhabir. Tuğçe Okur