İletişimcilerin Gözünden KOÜ

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi öğrencileriyle kampüs ve fakülte hakkında, Gençaçı ekibi olarak sohbet ettik

Bu Gönderiyi Paylaş
Kocaeli Üniversitesi'nin (KOÜ) hareketli ve etkin fakültelerinden olan İletişim Fakültesi öğrencileriyle üniversite ve bölümlerine dair sohbet etik. Fakültemizin, Gazetecilik, Radyo Televizyon Sinema, Reklamcılık, Halkla İlişkiler ve Görsel İletişim Tasarımı bölümünden buluştuğumuz öğrencilerle, Kocaeli Üniversitesi hakkında röportaj gerçekleştirdik. Bölümlerin sunduğu fırsatlar, kampüs hayatının keyifli yanları, KOÜ'de öğrenci olmanın en güzel yanı ve daha bir çok konuda sorular sorduk. 

Kocaeli Üniversitesi'nin popüler yerlerinden İletişim Fakültesi öğrencileriyle okul ve fakülte hakkında sohbet ettik. Bölümlerine ve kendilerine dair sorduğumuz soruları cevaplayan arkadaşlarımız, birbirinden farklı cevaplar verdi. Sorduğumuz sorularda öğrenciler fakülteye dair bazı eksikliklere değinirken, öğrencilik hayatında Kocaeli Üniversitesi'nin ve İletişim Fakültesinin kendilerine kattığı tecrübe ve deneyimlerden bahsetti.

İLK SENESİNDE GÖNÜLLÜ, ŞİMDİLERDE EDİTÖR

Gazetecilik son sınıf öğrencisi ve Kocaeli Üniversitesi Haber Ajansı(KOÜHA) editörü Hülya Altıntaş, ilk senesinde haber ajansında gönüllü olarak çalışmaya başladığını ve şimdilerde ise ajansın editörlük görevini yürüttüğünü ifade etti. Altıntaş, "Birinci sınıfta bir arkadaşımın tavsiyesi ile tanışma toplantısı olduğunu öğrendik ve ajansa geldik. Daha sonra bülten toplantısında bir haberde görev aldım ve o günden beri de ajanstayım. Şu an 4.sınıf öğrencisiyim ve ajansta editörlük görevini yürütüyorum." dedi.

FAKÜLTE DIŞINDAKİ BANKLAR ARTMALI

Altıntaş, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesinde ne olsa daha iyi olur sorusuna, "Sosyal aktivitelerin bolca olduğu bir fakültede eğitim görüyoruz. İletişim fakültesinde her bölüm, kendi sanatsal ürününü sergileme şansını elde ediyor. Fakültenin dışındaki banklar ve oturma alanlarının biraz daha artması fakültemiz için daha iyi olabilir." ifadelerini kullandı.

Öğrenci şehri olan Kocaeli Üniversitesini seçmesinin başlıca sebebi olarak Kocaeli'nde yaşıyor olmasını belirten Altıntaş, "Ankara-İstanbul merkezli medya sektörü ve gazetecilik mesleğine en yakın seçenek olarak Kocaeli'ni düşünmem. İletişim alanında verdiği eğitimin kalitesi dolayısıyla Kocaeli Üniversitesini seçtim." dedi.

İletişim Fakültesinde yabancı öğrenci sayısı hiç de az değil. Biz de Gençaçı ekibi olarak Gazetecilik son sınıf öğrencisi Racheal Brenda ile üniversite ve fakülte hakkında sohbet ettik.

"İLK SENEMDE TÜRKÇEM ÇOK İYİ DEĞİLDİ"

Yabancı öğrencilerin en çok zorlandığı konulardan biri de şüphesiz Türkçe öğrenmek ve konuşmak. Gazetecilik bölümü yüzde yüz Türkçe bir bölüm olduğundan Türkçe konuşma seviyesini yükseltmek zorunda kaldığını ifade eden Racheal Brenda, "İlk senemde Türkçem çok iyi değildi, sonrasında arkadaş çevrem ve kendi çalışmalarım sayesinde pratik yaparak Türkçemi geliştirdim. Özellikle sınav notlarım düşük geldiğinde birçok insanla iletişimimi çoğaltarak Türkçeyi öğrendim." ifadelerini kullandı.

"AKLIMDA 3 TANE ÜNİVERSİTE VARDI"

Tercih döneminde aklında Kocaeli, Gebze, ve Sakarya Üniversitelerinin olduğunu ve araştırmalar sonucunda Kocaeli Üniversitesi'nin kendisine daha uygun olacağını belirten Brenda, "Lise hayatımda oldukça başarılı bir öğrenciydim. Lise sonunda okul birincisi olduktan sonra arkadaşımın tavsiyesiyle burs başvurusu yaptım. Daha sonrasında sonuçlar açıklandı, ailemin de fikrini aldıktan sonra Türkiye'de okumaya karar verdim." dedi.

"STAJ ZORUNLU OLMALI"

İletişim Fakültesinde ne olsa daha iyi olur sorusuna öğrencilerden farklı cevaplar aldık. Fakültede stajın zorunlu olması gerektiğini vurgulayan Brenda, "Fakültemizin konumu ve teorik eğitimi oldukça iyi fakat, son sınıfta bitirme projesinin yanında stajın da zorunlu olması gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

İletişim Fakültesinin en popüler bölümlerinden Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Mustafa Can Gözün ile fakülte ve Üniversitenin radyo stüdyosu hakkında konuştuk. Kocaeli Üniversitesi'ni seçme sebebi olarak coğrafi bölge avantajından bahseden Gözün, "Üniversite sınavından sonra araştırmalarım sonucunda burasını aklıma yazmıştım. Hem coğrafi konumu hem de sağladığı imkanları beğendim." dedi.

RADYODA ÇALIŞMAK, DİKSİYONUMU GELİŞTİRDİ"

İlk senesinde diksiyonla alakalı sıkıntılar yaşadığını belirten ve daha sonrasında radyo stüdyosu sayesinde diksiyonunun geliştiğini vurgulayan Mustafa Can Gözün, "İlk senemde diksiyonumda problemler yaşıyordum. Daha sonrasında okulun radyo stüdyosunda çalışmaya başladıktan itibaren diksiyonumun geliştiğini fark ettim. Stüdyoda haber sunuculuğunun yanı sıra birçok teknik programlar kullanmayı öğrendim. Yaptığım haberler dolayısıyla da birçok dekanla tanışma fırsatım oldu." ifadelerini kullandı.

MEDYANIN KİLİT NOKTALARINI ÖĞRENİYORUZ

Bölümü hakkında bilgiler veren ve radyo stüdyosunda neler öğrendiklerini, ne gibi tecrübeler kazandıklarını aktaran Gözün, "Radyo programcılığı, televizyon programcılığı, reklamcılık nasıl yapılır genelde bunları öğreniyoruz. Özellikle medya sektörünün kilit noktalarına dair bilgiler ediniyoruz. Sadece radyo alanında değil aynı zamanda haber bülteni, spikerlik gibi eğitimler alıyoruz. Bu eğitimlerin ilerleyen yıllarda işe girdiğimizde bizleri öne çıkaracağını düşünüyorum." dedi.

İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Tanıtım bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Sena Koçal, sorularımızı yanıtladı.

"ATÖLYEMİZ BİZE DENEYİM VE TECRÜBE KATIYOR"

Halkla İlişkiler ve Tanıtım Atölyesi'nde kısmi zamanlı olarak çalışan Sena Koçal, atölyede kazandığı tecrübe ve deneyimleri anlattı. Koçal, " Atölyemiz sektöre adım atmadan önce bize deneyim ve tecrübe katıyor. İş hayatına atılmadan önce atölye sayesinde işi öğreniyoruz. Atölyedeki hocalarımız ve arkadaşlarımız sayesinde öğrendiğimiz programlar ve kurduğumuz iletişimle kendimizi geliştiriyoruz." dedi.

"HALKLA İLİŞKİLER BÖLÜMÜ OLDUKÇA DONANIMLI"

Halkla ilişkiler bölümü hakkında bilgiler veren Sena Koçal, bölümün oldukça donanımlı ve iyi tecrübeler kazanabilecekleri bir yer olduğunu vurguladı. Koçal, "İletişim kurmayı çok sevdiğim için tamamen beni yansıtan bir bölüm olduğunu düşünüyorum. Özellikle bizim okuldaki Halkla İlişkiler Bölümü oldukça donanımlı ve iyi tecrübeler kazanabileceğiniz bir yer. Hem hocalarımızın bilgisi ve öğretme isteği hem de atölyemizde gerçekleştirdiğimiz etkinlikler oldukça yararlı oluyor." diye belirtti.

Reklamcılık bölümü 3. sınıf öğrencilerinden Mehmet Akif Işık, fakülteye ve okula dair düşüncelerini paylaştı.

Üniversitenin kendisine kazandırdığı tecrübelerden bahseden Işık, "İletişim fakültesinde olduğumuz için insanlarla birebir iletişimimin geliştiğini düşünüyorum. Bu konuda hocalarımızın ve arkadaş çevremin bana oldukça tecrübe kattığını ve meslek hayatımda da bu durumun bizim için yararlı olacağını düşünüyorum." dedi.

"TEKNOLOJİ OLARAK BİRAZ DAHA GELİŞMELİYİZ"

Fakültede ne olsa daha iyi olur sorusuna teknolojik aletlerin eksikliğinden bahseden Işık, "Teknolojik ekipman konusunda öğrencilere biraz daha yardımcı olunur ve ekipmanların çeşitliliği artarsa fakültemiz adına daha iyi olabilir." ifadelerini kullandı.

Görsel İletişim Tasarımı Bölümü öğrencilerinden, Tuğra Çorbacı ile okulumuz ve fakültemiz hakkında konuştuk.

"YETENEK GEREKTİRİYOR"

Görsel İletişim Tasarımı bölümü hakkında bahseden Tuğra Çorbacı bölümün karma bir bölüm olduğunu belirtti. Çorbacı, " İletişim Fakültesindeki bölümlerden ortak dersler görüyoruz. İşlediğimiz derslerin bazıları da öğrencinin kendisi sayesinde işlevselleşiyor. O yüzden fazla yetenek gerektiriyor. Genel olarak fakültedeki bölümlerden her dersi görüyoruz." dedi.

Muhabir; Oğuzhan Hafızoğlu