İletişimde Engel Kalmasın

Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde sağır kadınlara yönelik eğitim kampı hayata geçirildi. Kefken’de kurulan kampın amacı, sağır kadınların toplumda kendilerini daha kolay ifade edebilmeleri

Bu Gönderiyi Paylaş

Engelli bireylerin hayat mücadelesine bir katkı da Kocaeli'den geldi. “Sağır Kadınları Hayata Bağlayalım” etkinliği kapsamında sağır kadınlara eğitim amaçlı bir kamp hayata geçirildi. Türkiye’de ve dünyada ilk olma özelliği taşıyan bu kamp, Gençlik ve Spor Bakanlığı (GSB), Türkiye Sağırlar Konfederasyonu ve Sağır Kadınlar Federasyonu bünyesinde Kocaeli Kefken'de gerçekleştirildi.

Kampta sağır kadınlara, psikoloji, hukuk ve sosyal medya konularında bilgi verildi. Gençlik ve Spor Bakanlığı, katılımcıları ayrıca ok atma, el sanatları çalışmaları ve matrak gibi geleneksel sporlarla buluşturdu. Kampa katılan kadınlar hem eğlenceli hem de eğitici etkinlikler gerçekleştirerek engellerden arındırılmış bir kamp imkânı sunuldu.

SAĞIR KADINLARA YÖNELİK İLK EĞİTİM KAMPI

Türkiye Sağırlar Konfederasyonu Başkanı Orkun Utsukarcı, Sağır Kadınlar Federasyonu İkinci As Başkanı Bingül Utsukarcı ve Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Kurt yapılan etkinlikte katılımcı ve organizasyon sorumlusu olarak yer aldı.

Kadın Federasyon Başkanı Bingül Utsukarcı, yapılan bu çalışmanın Türkiye’de bir ilk olduğunu bundan önce karışık birçok kamp ve etkinliklerin gerçekleştiğini ancak evli kadınların bu tür kamplara katılımının az olduğunu belirtti. Utsukarcı: “Bu kampta bizi en mutlu eden şey evli dahi olsa birçok sağır kadına ulaşmış olmamız.” dedi. Utsukarcı ayrıca bu tür kampların devamının geleceğini kadınlara her alanda eğitim vererek bilinçli bir toplum için çalışacaklarını dile getirdi. Bir sonraki eğitim kampının sağlık alanında olacağını ve kadınları hukuki alanda bilgilendirmeye devam edeceklerini belirtti.

DÜNYAYA GÜZEL BİR ÖRNEK

Bingül Utsukarcı, katılım sağlayanların çeşitli şehirlerden sadece bu eğitime katılmak için geldiğini ve ayrıca katılımcılar arasında Amerika ve Fransa’dan gelen misafirlerin olduğunu vurguladı. Utsukarcı: “Yurt dışından gelen katılımcılarımız sağır kadınlara yönelik böyle bir kampı ilk defa görüyor. Bu bakımdan onlar için güzel bir örnek olduk. Bu kamp faaliyeti ülkemize ve dünyaya güzel bir örnek oldu birçok ülkeye ilham vereceğimizi düşünüyorum.” dedi. Utsukarcı, son olarak kampa katılan kadınların yapılan etkinliklerden ve eğitimlerden oldukça memnun olduklarını ifade etti.

HER ALANDA SESİMİZİ DUYURMAK İSTİYORUZ

Konfederasyon Yönetim Kurulu Üyesi Neslihan Kurt, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın sağır kadınlara sunduğu bu imkânlardan dolayı çok mutlu olduğunu ve birçok alanda sağır bireyler için çeşitli etkinlikler düzenleyerek onları hayata kazandırmak için çalışmalara devam edeceklerini belirtti.  Kurt ayrıca bu tarz etkinliklerde kuruluş olarak eksik kalınan noktaların düzenlenmesi için faaliyetlerde bulunacaklarını ifade etti. Kurt: “Ülkemiz de sağır bireylerle iletişim kurmamız için işaret dili kursları mevcut. Biz bundan çok mutluyuz ancak ben bu kursların müfredat bakımından bazı iyileştirmelere ihtiyaç olduğunu düşünüyorum.” diyerek işaret dili eğitimindeki bazı eksikliklere dikkat çekti.

Hukuk alanındaki çalışmalara da değinen Kurt: “Sağır ve işitme engelli vatandaşlarımızın davalık bir durumu olduğunda çeşitli sıkıntılar yaşanabiliyor. Onları tercüme etmesi için görevlendirilen kişilerin bu bireyleri açıklamakta zorlandığını görüyoruz. Bu yüzden bu tür yerlere de iyileştirilmeler yapılmalı. Her alanda sağlıklı bir biçimde sağır bireylerin sesini duyurmak için çalışmalıyız.” ifadelerini kullandı.

“HER ŞEYE RAĞMEN VAZGEÇMEDİM”

Kampa katılan Özge Karademir kamptaki etkinliklerden memnun kaldığını belirterek sağır bir birey olarak yaşadığı zorluklara karşı verdiği mücadeleye anlattı. Karademir, öğrencilik yıllarında konuşmak için çok çaba sarf ettiğini kendi başına aynaya bakarak konuşmaya başladığını söyledi. Karademir: “Üniversite hayatıma ilk olarak moda tasarımcısı olmak için adım attım. Burada toplumsal dışlanmaya maruz kaldım ama her şeye rağmen vazgeçmedim. Kendi çabamla bu bölümü başarıyla bitirdim. İnsan kendini geliştirmek istediği takdirde her şeyi başarabilir.” şeklinde konuştu.

SAĞIR İNSANLARIN SESİ OLACAĞIZ

Katılımcıların en küçüğü olan Dilara Karadağ, sağır bir ailede yetiştiğini ve işaret dilinin içinde doğarak konuşmayı öğrenmeden önce işaret dilini öğrendiğini söyledi. Karadağ: “Bu kamp bende büyük bir farkındalık yarattı. Hem duyuyor hem de işaret dili biliyor olmam, beni buradaki birçok kişiden daha şanslı kıldığını söyleyebilirim. Bu şansımı ileride üniversiteye başladığımda da eğitim hayatımda da ortaya koymayı planlıyorum.” şeklinde konuştu. Karadağ, ileride hedefinin sağır bireylerin sesi olan bir kulüp kurmak olduğu ifade etti.

 Kampa Kocaeli Gençlik ve Spor İl Müdürü İbrahim Aktürk ve Kandıra Belediye Başkanı Adnan Turan ziyarette bulundu. GSB İl Müdürü İbrahim Aktürk, bakanlık olarak bu tür farkındalık oluşturan etkinlikleri destekleyeceği belirtti.

Muhabir: Derya Duran, Behiye Sude Doğan