Sürdürülebilir Tarım Hareketi

Kocaeli genelinde ‘Sürdürülebilir Tarım Eylem Planı’ için önemli bir adım olan ‘Tarım Şurası’ Çalıştayı, Kongre Merkezinde toplandı

Bu Gönderiyi Paylaş

Tarım ve hayvancılık alanında hizmet veren tüm üreticilerin sorunlarına çözüm bulmak için Kocaeli Büyükşehir Belediyesi (KBB) tarafından düzenlenen Tarım Şurası, Kocaeli Uluslararası Kongre merkezinde gerçekleştirildi. Tarım Şurası çalıştayında, tarımsal mevzuat ve imar planları, bitkisel üretim faaliyetleri, akıllı tarım, çevre bilinci gibi konular konuşuldu. 

İKLİM FELAKETİ YAKLAŞIYOR

Tarım Şurası, KBB Başkanı Tahir Büyükakın’ın konuşması ile başladı. Büyükakın, “Dünya ve bölgemiz iklim değişikliği dediğimiz bir problem ile karşı karşıya. Eskiden bu durumu çok anlamazdık. İnsanoğlu başına bir felaket gelmeden hiçbir şey olmayacakmış gibi yaşamaya devam eder. Sağlığının kıymetini bilmesi için hastalanması lazım, zamanın değerini bilmesi için zamanı kaybetmesi lazım bu hep böyledir. ” ifadelerini kullandı.

“DÜNYA KENDİNİ DAİMA KORUR, OLAN İNSANA OLUR”

Büyükakın, tarımda yapılması söz konusu olan yenilikler ile ilgili halktan fikirlerini talep ederek, yardım istedi. Tarıma dair soruların, halka sorulması gerekliliğini vurgulayan Büyükakın, sorulara gelen yanıtlardan yararlanarak üretmeye başlayacaklarını dile getirdi. Büyükakın: “Aslında gezegene bir şey olmaz. Olan yine insana olur. Gezegen kendini bir şekilde korur. Küresel ısınma devam ettikçe, kara parçası erimeye devam ettikçe volkan hareketleri ortaya çıkar. Dünya kendini daima korur.” dedi.

İNSANOĞLUNUN AÇ GÖZLÜLÜĞÜ DÜNYAYI OLUMSUZ ETKİLİYOR   

İklim değişikliğine bağlı küresel ısınmanın dünyayı giderek etkilediğini belirten Vali Seddar Yavuz, “İnsanoğlunun doğal yasaları kötü yönde etkileyen aç gözlülüğü ve hırsı dünyayı olumsuz etkiliyor.  Bugünkü sonucu hep birlikte el birliği ile ortaya çıkarttık.” ifadelerini kullandı. Stratejik tarım alanlarından birinin fındık olduğunu aktaran Yavuz, “Türkiye olarak ciddi anlamda fındık üretimimiz var. Bu anlamda da büyükşehir belediyemizle çalışmalar yürütüyoruz. Bu çalışmaları çeşitlendirip, çoğaltarak diğer alanlarda da yürüteceğimize inanıyorum.” diyerek konuşmasına son verdi.

“ANADOLUYU TARIM ALANINA DÖNÜŞTÜRMELİYİZ”

Konuşmacılar arasında gazeteci, televizyon programcısı ve ekonomist Cem Seymen'de vardı. Konuşmasında, Türkiye’nin stratejik öneme sahip olan bir ülke olduğunu vurgulayan Seymen, “Sanayi ülkesi olarak bildiğimiz ülkeler aslında tarım ülkeleri. Sanayileşen her ülkenin arkasında tarım bağımsızlığı var.” dedi. Tarım üzerine vakıf çalışması başlattığını belirten Seymen, “Tüm kamu kuruluşlarıyla gençleri bir araya getirmeliyiz Anadolu'yu tarım alanına dönüştürmeliyiz. Bir ata tohumu vakfı kurmaya karar verdim çünkü gençleri heyecanlandırmak istiyorum. Ben bir gazeteci olarak bu kadarını yapabilirim.” ifadelerini kullandı. İmkân verilse üniversitelerden yüzde 100 yerel tohum üretmelerini talep edeceğini dile getiren Seymen, “Çocuklarımıza evdeki elmanın nasıl bir aşamada geçtiğini anlatın, öğrensin.” diyerek konuşmasına son verdi.

Şura, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın ve Vali Seddar Yavuz’un, Gazeteci Cem Seymen ve çiftçilere hediyelerini vermesi ile son buldu. 

Muhabir: Buse Özcan