Miniklere Kodlama Eğitimi

Kocaeli Üniversitesi KOU SPACE Roket Takımı, Çubuklu Osmaniye Ortaokulunda robotik kodlama eğitimi veriyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

Avrupa Birliği Projesine Kocaeli köy okullarını temsil etmek için katılan Çubuklu Ortaokulu'na Robotik Kodlama eğitimi konusunda Kocaeli Üniversitesi KOU SPACE roket takımı dersler vererek öğrencilere destek oluyor.  Proje kapsamında ortaokul öğrencilerine verilen robotik kodlama eğitimi neticesinde 10-14 yaş arası öğrencilerin farklı alanlarda becerilerinin geliştiği gözlemleniyor. Yaratıcı ve analitik düşünme, problem çözme ve sistematik hareket etme gibi faydalı özellikleri geliştiren bu kodlama eğitimi nedir derseniz de karşınıza: “Makine ve kontrol sistemlerini, bilgisayar, elektronik ve uzay bilimlerinin tümünü kapsayan bir ortak çalışma alanında gerekli yazılım ‘kodları’ ile makinelerin iletişiminin sağlanmasına Robotik kodlama deniyor.” tanımı çıkıyor.

Eğitimler hakkında bilgi veren Okul Müdürü Kerim Öz, katıldıkları projenin amaçlarından birinin öğrencileri yurt dışına çıkartarak küçük yaşta ufuklarının açılmasını sağlamak olduğunu belirti. Proje kapsamında bir böcek tasarlayarak gelecek yıl TEKNOFEST yarışmasına katılacaklarını ve yarışmada bir köy okulu olarak bütün köy okullarını temsil edeceklerini söyleyen Öz, “Derece alalım ya da almayalım Teknofest'te köy okulunda okuyan çocukların da imkan verildiği sürece her şeyi yapabileceklerini göstermek istiyoruz.” ifadelerinde kullandı.

Proje yönetiminde olan İngilizce Öğretmeni Sebile Şahin öğrencilerin sadece kodlama öğrenmekle kalmadıklarını öğrendikleri şeyleri boş zamanlarında uygulayarak ders dışında materyaller ürettiğini ve konuyla ilgili yarışmaları bireysel olarak araştırarak katılmayı talep ettiklerini belirtti. Ayrıca Şahin, robotik kodlama eğitiminin diğer derslere katkısından da bahsederek kodlamanın ingilizce ve matematik dersinde öğrendiklerinin kalıcılığını arttırdığını söyledi.

“İLGİ BİLGİYİ GETİRİR”
Robotik kodlama eğitimini veren KOU SPACE Uzay Havacılık Topluluğu ekibinden Ömer Faruk Kahraman, Berk Can Asatekin ve Melih Varlı yapılan bu eğitim projesinin bir ilk olduğunu belirtti. Ömer Faruk Kahraman, “Diğer kulüpler okullara günü birlik etkinlikler düzenliyor ancak bizim gibi süreklilik esaslı hareket eden bir proje yok.” dedi. Sadece yarışma odaklı çalışan bir takım olmadıklarını, kendilerinden sonraki nesilleri ve teknolojiyi geliştirmek adına çalışmalar üreten bir kulüp olduklarını anlattı.

Bu tür projelerin bir okulla sınırlı kalmayacağını belirten ekip, önümüzdeki dönemde projelerinden birisinin okullarda basit roketler üreterek öğrencilerin roket alanına ilgilerini arttırmayı sağlamak olduğunu söylediler. Berk Can Asatekin, “Kaç yaşında olunursa olunsun bir şeyi öğrenmek istiyorsak zorluk seviyesi hiç önemli olmuyor. İstendiği ve ilgi duyulduğu taktirde her şeyin öğrenilebildiğini öğrencilerimden öğrendim.” dedi.  Asatekin, onlardan öğrendikleri bu deneyimle 'İlgi Bilgiyi Getirir' mottosuyla ilerlediklerini dile getirdi.

Projede eğitim vererek yer alan Melih Varlı, öğrenciler ile yaşadıkları bilgi paylaşımının ardından öğrenme hazzına erişmeyi keşfettiklerini ifade etti.

KODLAMA İLE HAYAL GÜCÜNÜ GELİŞTİRİYOR
Çubuklu Osmaniye Ortaokul öğrencilerinden robotik kodlama eğitimi alan 8.Sınıf öğrencisi Berkan Oralel kodlama dersinin kendisi için çok yararlı olduğunu ve bu dersi aldıktan sonra derslerinde olumlu anlamda birçok gelişme olduğunu dile getirdi. “Kodlama dersinin matematik dersinde problem çözme ve ingilizce dersinde ise kelime öğrenme noktasında çok büyük yardımı dokundu. Ayrıca kodlama yaparken ne yapacağımı düşünmek hayal gücümün gelişmesinde etkili oldu.” dedi. Evinde bilgisayarı olmadığını belirten Oralel, “İmkanım olsa burada öğrendiklerimi evde hayata geçirerek oyun kodlayabilirdim.” diye konuştu. Robotik kodlamayla ilgili en büyük hayalinin gelecekte kendisi gibi öğrencilere ders vermek olduğunu söyleyen Oralel, bu ders olduğu için çok mutlu olduğunu da ifade etti.

Muhabir: Behiye Sude Doğan, Derya Duran