Hayatın Her Alanında Eşitlik

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü, Makine Mühendisliği Kulübü tarafından ‘Mühendislikte Kadın’ etkinliğinin beşincisi düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonunda gerçekleşen etkinlikte Makine Mühendisliği ve İmalat Teknolojisi Ana Bilim Dalı’ndan Prof. Dr. Emel Taban moderatörlük yaptı. Taban, Kadınlar Gününün 1921 yılından beri kutlanmasına rağmen günümüzde hala kadınlara dair negatif ayrımcılık yapıldığını belirterek, “Eşit koşullar, eşit ücret gibi konuları bugün bile konuşulmaktayız.’’ ifadelerini kullandı. Etkinliğe, Ford Otosan Metalurji Mühendisi Şule Aydın, Asmelta Die Casting Makine Mühendisi Özge Ayin, Farba Otomotiv Endüstri Mühendisi Beril Kan ve Tırsan Treyler Makine Mühendisi Çiğdem Dalgıç konuşmacı olarak katıldı.

ÇOCUKLUK HAYALİ İŞ KADINI OLMAK

Taban’ın konuklara ilk sorusu, neden mühendisliği seçtikleri konusundaydı. Özge Ayin, “Tulum giymek istediğim için mühendisliği tercih ettim.” diyerek bu işe olan tutkusunu belirtti. Ailesinin desteği ile bu mesleği seçtiğini ifade eden Ayin, tercih döneminde arkadaşları gibi şehir seçmediğini, bölüm seçtiğini belirtti. Dalgıç, çocukluk hayalinin iş kadını olmak olduğunu söyledikten sonra kimya hocasının yönlendirmesi ile hayalini gerçekleştirdiğini söyledi.

BAKIŞ AÇIMIZI DEĞİŞTİRMELİYİZ

Prof. Dr. Taban’ın kadın olmanın iş hayatında zorluklar yaşayıp yaşamama durumları sorusuna Aydın: ‘’Çocuğum olduktan sonra zorlanmaya başladım fakat ben hayatımın her alanında mühendisim.’’ diyerek mesleğe olan bağlılığını ortaya koydu. Ayin, karşılaştığı zorlukların başarısına ve ilerlemesine engel olmadığını dile getirdi. Belir Kan ise, ‘’Ben güçlü bir kadınım.’’ dedi. Çoğu zaman kendinden feragat ettiğini ve uzun saatler boyunca çalıştığını söyledi. Dalgıç kadın erkek eşitliğine dikkat çekerek, ‘’Bakış açımızı değiştirmeliyiz. Ev işleri kadının asli görevi değildir. Hayatın her alanında eşitlikten yanayım.’’dedi.

KADIN ARTI BİR ÖNDE

Taban, katılımcılara çalıştıkları şirketlerde kadın istihdamının durumunu sorduğunda Aydın, “Ford Otosan’da kadınlar için okul ve sağlık destekleri mevcut.’’ ifadelerini kullanırken Ayin, kendi çalıştığı şirkette net bir projelerinin olmadığını fakat kendisinden sonra iki mühendis kadının işe girdiğini belirtti. Kan ise, çalıştığı şirkette çalışan sayısı konusunda kadın erkek eşitliğinin olduğunu vurguladı. Dalgıç bu soruya, ‘’Tırsan Treyler’da kadının olmadığı bölüm yok.’’ cevabını verdi.

 Muhabir: Kumsal Yürek, Kerem Osman Gökkür