Kırsal İçin Çözümler

Kartepe Zirvesi’nin ikinci günü, 'Kırsal Kalkınma ve Şehirler' oturumu ile sonlandı.

Bu Gönderiyi Paylaş

'Kırsal Kalkınma ve Şehirler' paneli Cemre hareketi kurucu ortağı olan Prof. Dr. Meltem Onay’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, Kars peyniri Projesi yöneticisi İlhan Koçulu ve Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk konuşmacı olarak katılım sağladı. Ülkemizdeki her toprağın işlenmemesi gerektiğini ve bu konuda elimizi hızlandırmak için projeler yapmalısının önemli olduğunu vurgulayan Koçulu, “İnsanların doğduğu yerde doyması için yaşam desteği sağlayarak köylünün kırsal ile bağlarını güçlendirmeliyiz.” diye belirtti.


KIRSALIN REFAH SEVİYESİ YÜKSELMELİ

Kırsal dirençli olmazsa şehir dirençli olmayacağını belirten Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, yol haritamızın büyümeye yönelik projeler ile refah sağlamadığını ve bunu çözümünün kırsaldaki  nüfusu korumaktan geçtiğini söyledi. Bunu için de üretime yönelik desteklerin yanında yaşam desteği de sağlanması gerektiği konusu üzerinde durdu. Gülçubuk, “Yaşam koşulları sebebiyle gençler şehirlere yöneliyor bu sebeple de kırsalda yaş ortalaması 56'ya dayanıyor.” dedi. Gülçubuk’a göre kırsal kesim kenti beslerken kentte kırsal kesime hizmet götürerek kentteki refah seviyesi ile kırsaldaki refah seviyesini denk hale getirmeli.

"DOĞANIN LİMİTİNİ AŞTIK."

Türkiye İsrafı Önleme Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Aziz Akgül, hibenin sadece çalışamayacak durumdakilere kullanılması gerektiğini yoksullara verilen hibenin israf olduğunu söyledi. Akgül, “Yardım görünmez hale gelmeli ahlaki açıdan en doğrusu bu.” sözlerini kullandı. Kars peyniri Projesi yöneticisi İlhan Koçulu ise “Doğanın limitlerini aştık, iklim değişikliğinden dolayı başımıza gelecekler hiç iç açıcı değil.” ifadelerini kullandı.

Muhabirler: Kumsal Yürek, Tolga Gökay Günay