Türkiye'nin Gelecek Karbon Nötr Planları

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin organize ettiği ve bu yıl dördüncüsü gerçekleşen Kartepe Zirvesi farklı konularla Kocaeli Kongre Merkezi’nde devam ediyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

Zirvenin ikinci gününde ‘Karbon Nötr’de Gelecek’ oturumunda Türkiye’de karbon konusunda yapılan çalışmalar ve iklim değişikliği gibi dünyada popüler hale gelen konular konuşuldu. Alanında uzman kişiler, katılımcılara geleceğe yönelik tavsiyeler vererek açıklamalarda bulundu. Konferansın moderatörlüğünü Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN-SDSN) Türkiye Direktörü Dr.Tamer Atabarut yaparken, İKLİMER Direktör Yardımcısı Dr. Duygu Erten, Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz, Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ebru Dildar Edin, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Türkiye İklim Değişikliği ve Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı ve Otomotiv Sanayicileri Derneği (OSD) Çevre Koordinatörü Meral Turan Akırmak konuşmacı olarak katıldı.

DÜNYA KURTULACAK DİYE SEVİNMİŞTİM

Konferans, moderatör UN-SDSN Türkiye Direktörü Dr. Tamer Atabarut’un yapılan planlamalarda iş dünyası ve aktörlere çok iş düştüğünü söyleyerek karbon nötr ile bilgiler verdi. Sürdürülebilir Kalkınma Derneği Başkanı Ebru Dildar Edin, Türkiye’de karbon nötr ile ilgili yapılan planları anlattı. “Bu konuyla ilgili katıldığım etkinliklerde dünya kurtulacak diye sevinmiştim ama planlar için yavaş davranıldı.’’ diye belirten Edin, karbon nötr ve iklim değişikliği ilgili farkındalık yaratılması gerektiğini belirtti.

 

ANA GÜNDEMİMİZ İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ DEĞİL

Boğaziçi Üniversitesi İklim Değişikliği ve Politikaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Levent Kurnaz yaptığı konuşmada, “Türkiye’nin ana gündemi ne yazık ki iklim değişikliği değil. Ülkemizde çoğunlukla ekonomi, finans ve enerji konuları konuşuluyor.’’ dedi. Yapılan planların iyi olduğunu söyleyen Kurnaz bu planların altını dolduracak işlerin yapılmadığını söyleyip sözünü bitirdi. İklimer Direktör Yardımcısı Dr. Duygu Erten ise karbon ile ilgili planlamaların vatandaşlara eğitim verilmesi gerektiğini vurguladı. Erten, ayrıca bu konuyla ilgili oturumların sadece ülkemizde değil globale taşınması gerektiğini ve bu tartışmaların dünya genelinde olması gerektiğini açıkladı.

 

İKLİM KRİZİ COVİDE BENZİYOR

Çevre Portföy Yöneticisi Nuri Özbağdatlı ise iklim kriziyle ilgili benzetme yaptı. Özbağdatlı, “İklim krizi covide çok benziyor. Sistemin en zayıf yerinden yakalıyor.’’ ifadelerini kullandı. Özbağdatlı, yapılan planlardan bahsederek karar vericiler tarafından destek görülmediği takdirde bizlerin bunları hayata geçirmemiz gerektiğinden söz etti. OSD Çevre Koordinatörü Meral Turan Akırmak ise düşük emisyonlu araçlara geçmemiz gerektiğinden bahsederek, ulaşım alanında araçların emisyonunun doğaya zarar verdiğini söyledi. Akırmak, düşük emisyonlu araçların önemini vurguladı ve bu araçlar için şarj istasyonlarının artmasının gerektiğini aktardı.

 

Muhabir: Göktuğ Er