İklim Değişikliği Değil İklim Krizi

Kartepe Zirvesi'nin üçüncü gününde Kocaeli Kongre Merkezinde, 'İklim Değişikliği Ve Kentleşmenin Geleceği' konulu akademik oturum gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Prof. Dr. Levent Kurnaz'ın moderatörlüğünü yaptığı panelde, Prof. Dr. Özcan Sezer ve Araş. Gör. Rabia Büyükpınar: 'Çevre Etiği Bağlamında Paris İklim Anlaşması'nın Değerlendirilmesi', Dr. Öğr. Üyesi Derya Ayral Çınar ve Havva Cengiz: 'Şehir Bahçeleri Uygulamalarının Şehirlerde İklim Değişikliği Adaptasyonu Açısından Değerlendirilmesi', Araş. Gör. Dr. Duygu Yıldız Karakoç ve Araş. Gör. Dr. Ezgi Kovancı: 'İklim Değişikliğine Uyum Çabalarında Kentsel Yeşil Alan Yönetimi: İstanbul, Ankara ve İzmir Örnekleri' ve son olarak Dr. Öğr. Gör. Aylin Alişan Yetkin ve İrem Çevik: 'İklim Değişimine Kentsel Direnci Artırmada Yeşil Çatılar: Bartın Kent Merkezi Örneği' konularını ilgili izleyenler ile paylaştılar. Kovancı, "Günümüzde iklim değişikliği iklim krizine dönüştü." ifadelerini kullandı.


ŞEHİR BAHÇELERİNİN YAYGINLAŞMASI

Havva Cengiz, "Kentsel Tarım projeleri turizm ve ekonomiyi destekleme konusunda büyük önem arz ediyor ve ekosistem servislerine katkılarda bulunuyor." sözleri ile konuşmasına başladı. Şehir bahçelerine harcanan giderin gelirden kat ve kat az olmasına dikkat çekerek atık yönetimine katkısının dokunduğunu bu sebeple şehir bahçelerinin yaygınlaşması gerektiğini vurguladı. "Yeşil çatı sistemleri binalarda izolasyon sağlayarak enerji tasarrufu oluşturuyor. " diyen Cengiz, konuşmasını sonlandırdı. 

ÇEVRE İÇİN ETİK

Araş. Gör. Rabia Büyükpınar, iklim değişikliğine yol açan en büyük sebebin beşeri sebepler olduğunu belirterek çevreye yönelik etik yaklaşımlarda bulunmalı ve bu konudaki projelerin geliştirilmesi gerektiğini açıkladı. Büyükpınar, "190 ülke ve Avrupa Birliği tarafından 2016'da kabul edilen Paris İklim Anlaşması'nı Türkiye 2021'de kabul etti. Bu anlaşmanın en büyük eksikliği ise hayvan hakları konusunda yeterince kapsamlı olmamasıdır." ifadelerini kullandı. 

ÇÖZÜM YEŞİL ALAN

Araş. Gör. Dr. Ezgi Kovancı, "İstanbul 10 yıl içerisinde en az bir kere ciddi boyutlarda afet yaşayacak." sözleri ile kentsel yeşil alan oluşturmanın önemine dikkat çekti.  Kentlerin sel riskine karşı savunmasız olması durumunun yüzeylerin geçirimsizliği ile alakası olduğunu belirten Kovancı, kentsel ısı adaları oluşmasının kentsel yeşil alanlar ile önlenebileceğini söyledi. Kovancı, dünya genelinde kentsel yeşil alan yönetiminde başarıya sahip olan Şikago ve Philadelpha'yı örnek vererek her kent için farklı tasarımlar yapılması gerektiğinin altını çizdi. 

DOĞA DOSTU YAPILARA HALKTAN DESTEK

TÜBİTAK tarafından desteklenen Bartın'daki iklim değişikliğini önleyebilecek projeden bahsederek konuşmasına başlayan İrem Çevik, "Yağmur suyunu kullanarak su tasarrufu sağlarken yeşil çatılar ile çatılardaki yağmur suyu sorunundan kurtulabiliriz." önerisini sundu. Çevik, "Proje mahalle olan Kemerköprü'de ikamet edenler oturdukları yapıyı doğa dostu yapıya dönüştürerek gönüllü bir biçimde bize çok yardımcı oluyorlar." sözleri ile oturumu sonlandırdı. 

Muhabir: Kumsal Yürek, Atakan Başaran