Engellenen İnsanlardan Engelsiz Şehirler

Kartepe Zirvesi üçüncü gününe ‘Engelsiz Şehirler’ oturumuyla Kocaeli Kongre Merkezi’nde başladı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kartepe Zirvesi kapsamında ‘Engelsiz Şehirler’ konulu forum düzenlendi. Panelin açılışında Tahir Büyükakın, 2 ana gündem oluşturacağını belirterek moderatörlük yaptı. Bunlardan ilki konuklara yönelttiği ‘Şehirler engelli vatandaşlar için nasıl daha erişilebilir hale getirilebilir?’ sorusu, diğer gündem sorusu ise ‘Engellilerin şehrin yönetimine katılması nasıl sağlanabilir?’ oldu. Etkinlikte başarılarıyla isimlerinden söz ettiren, Paralimpik Sporcu Besra Duman, Global Engelliler Vakfı Kurucu Başkanı Necdet Öztürk, Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı ve Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Ufuk Koçak, Paralimpik Sporcu Nesim Turan, Gölcük Engelliler Gençlik Spor Kulübü Dernek Başkanı Mevlüt Önerbay ve Kocaeli İşitme Engelliler Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Dernek Başkanı Hasan Aktürkoğlu şehirleri engelli vatandaşlar için daha iyi hale nasıl getirileceğine dair sorular yanıtlandırdılar.  

SÖZLERİN VEYA TANIMLARIN ÖNEMİ YOK

Büyükakın, engellilerin yardıma muhtaç ya da acınacak kişiler olmadıklarını sadece anlaşılmaya ihtiyaçları olduklarını ve gösterilen aşırı ilginin dahi farklı sorunlara sebep olabileceğini vurguladı. “Bir engelli babası olarak onları aşikâr hale getirmenin bir problem olmadığını düşünüyorum.” diyen Büyükakın, oğlu ile yaşadıkları sorunlardan örnekler paylaştı. İnsanların kelimelere takıldığını söyleyen Büyükakın, önce sakat sonra özürlü şimdilerde ise engelli denildiğini belirterek: “Sözlerin veya tanımların önemi yok. Nasıl hissettirildiğinin önemi var.” ifadelerini kullandı.

“HER ŞEYDEN ÖNCE İNSANIZ, ENGELLİ DEĞİL.”

Masa Tenisi dalında birçok madalya kazanarak adından sıklıkla söz ettiren Nesim Turan, sporun kendisini ifade etme şeklini değiştirdiğini ve özgüven sağladığını aktardı. Engelli bireylerin sadece, 3 Aralık ve 10-16 Mayıs tarihlerinde hatırlanmaması gerektiğini vurgulayan Turan, “Değişime önce zihinlerimizden başlamamız gerek. Sonra eğitim.” dedi. “Yaşamak herkese, her şeye rağmen çok keyifli!” diyen Turan, nefes almanın bile kendisi için şükür sebebi olduğunu söyledi. Hayata nereden bakıldığının çok önemli olduğunu aktaran Turan, “Biz her şeyden önce insanız, engelli değil.” ifadelerini kullandı. Engelsiz şehirler oluşturmada yerel yönetimlerin önem arz ettiğini aktaran Turan, engellileri anlayan ve bilen yöneticilerin sayılarının fazla olduğunu belirtti.

ENGELLER SPOR İLE ORTADAN KALKTI

Doğuştan boy kısalığı bulunan Paralimpik Halterci Besra Duman, halter kariyerine 2012’de başladığını söyledi. Dışarıya çıkmaya utanıp, üzüldüğü zamanlar yaşadığını ve spora başladıktan sonra tüm engelleri hayatından kaldırdığını söyleyen Duman, “Bir kadının başaramayacağı hiçbir şey yok.” ifadelerini kullandı. Engelliler için mağaza ve sinemalarda engelli rampası olmadığını dile getiren Duman, şehirlerdeki eksikliklerden bahsetti.

‘ENGELLENEN İNSAN’ KAVRAMI

Gölcük depreminde 3 gün göçük altında kalarak 2 bacağını da kaybeden Kocaeli Kent Konseyi Engelli Meclisi Başkanı ve Dünya Serbest Dalış Rekortmeni Ufuk Koçak, spora başlama sebebini dinleyiciler ile paylaştı. Türkiye’nin ilk engelli dalış eğitmeni olan Koçak, olaylara farklı açılardan bakmayı sevdiğini ve ‘Engellenen İnsan’ tanımının kendileri için daha uygun olduğunu aktardı. Engelin önce kendisinde sonra yakın çevresinde başladığını belirten Kocak, “Birbirimizin eksiğini tamamlayabiliyorsak insanız.” dedi Oğuzhan isimli görme engelli arkadaşıyla bisiklet sürdüklerini anlatan Koçak, “Ben ona göz oldum, o bana bacak.” ifadelerini kullandı.

TEKERLEKLİ SANDALİYEDE, DÜNYAYA ÖNCÜ

Global Engelliler Vakfı Kurucu Başkanı Necdet Öztürk, 7 yıl süren bir çalışmanın ardından ‘Evrensel Standartlar Kılavuzu’ hazırladığını belirtti. 13 yaşında yaşadığı trafik kazası sonunca 46 yıldız tekerlekli sandalye kullandığını aktaran Öztürk, dünya nüfusunun yüzde 15’inin engelli olduğunu dile getirdi. Sürdürülebilir Kurumsal İşbirliği Modelinin 6 aşamasında bahsederken Öztürk: 1-Devletin, ödevli konumunda olması, 2-Üniversitelerin, görevli konumda olması, 3-Toplumun, sorumlu konumda olması, 4-Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK), temsilci konumda olması, 5-Sektörün, uygulayıcı konumda olması ve son olarak 6-Engellilerin, hak sahibi olması gerektiği şeklinde özetledi.

PROBLEMLER İŞARET DİLİ OLMADIĞINDA BAŞLIYOR

Kocaeli İşitme Engelliler Derneği Başkanı Hasan Aktürkoğlu, duyamadıklarını ve konuşamadıklarını belirterek “Sağırlık bizim kimliğimizdir.” dedi. Ana dillerinin işaret dili olduğunu ve işaret dilinin olduğu her yerde çok rahat olduklarını paylaşan Aktürkoğlu, “Problemlerimiz işaret dili olmadığında başlıyor.” ifadelerini kullandı. Aktürkoğlu, bu probleme çözüm olarak, küçük yaşta eğitim, eğitim kreşlerinin açılması, Kocaeli’nde işitme engelliler lisesinin açılması gibi öneriler sundu. Sınavlar konusunda problem yaşadıklarını ve eşit oldukları insanlarla yarışamadıklarını ileten Aktürkoğlu, aynı zamanda fiziki engelleri olmadığı için toplu taşımada inandırıcılık noktasında problem yaşadığını belirtti. Aktürkoğlu son olarak, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin ‘Görüntülü Çağrı Merkezi’ projesinin kolaylıkla ulaşılabilen ve rahatlık getiren bir uygulama olduğunu vurgulayarak Başkan Büyükakın’a teşekkürlerini sundu.

“KOCAELİ, TÜRKİYE’DE ENGELLİLERE HİZMET AMAÇLAYAN TEK ŞEHİR.”

Gölcük Engelliler Gençlik Spor Kulübü Dernek Başkanı Mevlüt Önerbay, 50 yaşından sonra spora başladı. “Kocaeli, Türkiye’de engellilere hizmet amaçlayan tek şehir.” ifadelerini kullanan Önerbay, mücadele vererek etkin ve yetkin bir birey olmaya çalıştığını aktardı. Önerbay, ‘Engelsiz Şehirler’ kapsamında daha fazla tesis yapılması gerektiğinin altını çizerek konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: Hülya Altıntaş