Şehrin Dönüşümüne Tarihi Bakış

Kartepe Zirvesi, Prof.Dr. İlber Ortaylı’nın katılımı ve moderatör Pelin Çift’in sunumuyla birlikte ‘Kadim Şehirlerden Günümüze’ başlıklı oturumla son buldu.

Bu Gönderiyi Paylaş

‘Dirençli Şehirler ve Şehrin Dönüşümü’ temalı Kartepe Zirvesi’nin son oturumu gerçekleşti. Bu yıl 4.sü düzenlenen Zirve’ye, alanında tecrübeli isimler konuk oldu. Söyleşi olarak gerçekleşen son oturumda, tarihten günümüze birçok örnekler verilerek kentleşmede ve sanayileşmede yaşanılan sorunlara karşı beraber alınması gerekilen önlemler konuşuldu. 4 gün süren ve büyük ilgiyle karşılanan zirve, İlber Ortaylı ve Pelin Çift’in katılımlarıyla tamamlandı.  

ÇEVRE KİRLİLİĞİ TÜM DÜNYANIN SORUNU 

Sözlerine sanayileşmenin olumlu ve olumsuz yanlarını dile getirerek başlayan Ortaylı, “Burada zamanında kâğıt fabrikası kuruldu çünkü gazete ihtiyacı vardı. İhtiyaçlar üzerine sanayileşme ve yapılaşma kontrollü bir şekilde ele alınırsa çevreye fazla zararı dokunmaz. Bununla birlikte sanayi küçültmekle de aç kalınmaz” ifadelerini kullandı. Türkiye’deki bazı sanayi kollarının istemsiz bir şekilde tabiata zarar verdiğini söyleyen Ortaylı, buna örnek olarak savunma sanayisini gösterdi.  “Türkiye, birçok etkenlerden kaynaklı zorunlu olarak savunma sanayisi dalında yoğunlaştı. Bu sebepten dolayı tabiata da illa zararı dokunuyor” dedi. Birçok medeniyete ev sahipliği yapmış bu coğrafyanın pislenmemesi buna karşılık daha da caydırıcı önlemler alınması gerektiğini söyleyen İlber Ortaylı, çevre kirliliğinin tüm dünyanın ortak sorunu olduğunun da altını çizdi. 


KOCAELİ'NİN ZEYTİNİ ESKİSİ GİBİ DEĞİLDİR

Üzerinde durduğumuz coğrafyanın bulunmaz Hint kumaşı olduğunu dile getiren Ortaylı, zamanında Çukurova bölgesine çöp dökme tesisi kuranlara da tepki gösterdi. Çukurova gibi değerli bir bölgeye tesis kurmanın doğaya ve ekosisteme çok büyük zarar verdiğini ifade eden Ortaylı, bunun bir cehalet olduğunu söyledi. Ortaylı, “Bu olay karşısında İngiltere bile tepki göstermiştir. Eskiden bu bölge zeytinlik bölgesiydi buna nazaran Bursa ovası da çok tahrip edildi. Toprak bozuldu ve artık verim alınamıyor. Ne Kocaeli’nin zeytini ne de Bursa’nın şeftalisi eskisi gibi değil.” dedi. 


ÖRNEK ŞEHİR FLORANSA 

Pelin Çift’in sizin için en ideal şehir neresidir soruna Ortaylı; Roma, Venedik ve Floransa cevaplarını verdi. Floransa’ya 70’li yıllarda gittiğini ve etkisinden çıkamayıp rüyalarına bile girdiğini söyleyen Ortaylı, gidip görülmesi gerekilen en önemli yerlerden biri olduğunu söyledi. Şehirleşme bakımında bir düzene sahip olduğunu ve tarihi dokuya fazlasıyla değer verdiklerini de kesin bir dille ifade etti. 


TÜRKİYE GERİ KALMIŞ BİR ÜLKE DEĞİLDİR

Osmanlı ve Türkiye’nin bazı dönemlerde geri kaldığı söylentilerine katılmayan Ortaylı Osmanlı zamanında da sanayide gelişmelerin olduğunu söyledi. İran’ı örnek gösteren Ortaylı “Memlekette elektrifikasyon olmadan hiçbir şey olmaz. 70’li yıllarda çoğu Türk köyüne elektrik gelmiştir. İran’a ise daha yeni yeni gelmektedir. İran’da da birçok bilim insanı yetişmekte ve yurtdışında da ders vermektedir, buna rağmen İran elektrifikasyonda geri kalmıştır. Demem o ki Türkiye anlatıldığı kadar geri kalmış bir ülke değildir.” dedi. 

 

KARTEPE ZİRVESİ İLE EKSİKLER GİDERİLECEK 

İlber Ortaylı ve Pelin Çift’in söyleşisi sonrası konuşan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, “4 gündür çok değerli konuklar ağırlıyor ve dinleyip bilgileniyoruz. Şu anda da İlber hocamızı konuk aldık ve muhteşem bir ziyaret oldu." diyerek teşekkür etti. Saha bilgisi ve akademik bilginin birlikte olmadığı yerlerde eksiklikler olduğunu dile getiren Büyükakın, bu zirveyle eksikliklerin giderildiğini ve şehircilik anlamında ileriye dönük projelerinde kendilerine katkı sağladığını belirtti. Büyükakın, “Medya sponsoru NTV’ye, destekte bulunan ve zirvede stant açan firmalara, üniversite öğrencilerine, değerli akademisyenlerimize ve bizleri yalnız bırakmayan dinleyicilerimize çok teşekkür ederim” ifadelerini kullandı. Programın sonunda değerli konuşmacılara Büyükakın tarafından plaketleri takdim edildi.  


Muhabir: Ömer Faruk Demira