Covid-19 Öğrencileri Nasıl Etkiledi?

Covid-19 yaklaşık üç senedir hayatımızda varlığını sürdürüyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

Covid-19 yaklaşık üç senedir hayatımızda varlığını sürdürüyor. Salgın sürecinde hepimiz karantina deneyi-mini yaşadık. Alışık olduğumuz sosyal hayattan çok farklı olan bu izolasyon hali gerek fiziksel gerekse psikolojik etkilerini göstermiş durumda. Pandemi sürecinde yürütülen çevrimiçi eğitimin sona ermesiyle öğrencilerin okullarına dönmesinin ardından sosyal becerile-rinde olumsuz gelişmeler kaydedildi. Sosyalleşmekte zorlanan öğrencilerin sayısı artarken bizler de bu süreçte onların yaşadıkları psikolojik problemleri ve bu problemlerin çözümleri hakkındaki uzman görüşlerini sizlerle paylaşmak istedik.

Kocaeli Üniversitesi Mediko Sosyal Hizmet Merkezi’nde görev yapan Psikolog Dr. Başak Kıcır’dan konuyla alakalı merak ettiklerimiz hakkında bilgi edindik. Covid-19’un etkisi ile öğrencilerin uyum sürecinde zorlandığını belirten Kıcır, “Evlere mecburen kapandıktan sonra çoğu öğrenci sosyal hayata uyum sağlama sorunu yaşıyor. Pek çok öğrenci insanlarla temasta kaygılanıyor. Pandemiden önce öğrenci üniversiteyi kazanıp geliyordu, hazırlık sınıfı ya da birinci sınıf ile üniversite hayatlarına başlamış oluyorlardı. Pandemiden dolayı pek çok öğrenci okul yaşantısına geç ve eksik başlamış oldu.” ifadelerinde bulundu.

“BU SÜREÇTE HEPİMİZ OBSESİF OLDUK”

Anksiyete ve obsesif kompülsif bo-zukluğunun artışı hakkında konuşan Kıcır, “Koronavirüs ortaya çıktığında ilk düşündüğüm şey ‘obsesif kompülsif bozukluğu olanların kabusu gerçek oldu.’ cümlesi olmuştu. Bu dönem onlar için daha zor geçiyor olabilir. Fakat aslında bu süreçte hepimiz hijyen konusunda obsesif olduk diyebiliriz çünkü bu hastalıktan korunmada hijyen çok önemli.” ifadelerinde bulundu. Kıcır, bu dönemde kaygı ve stresin arttığını, kliniğe obsesif düşünce ve davranışlarla başvuran kişilerin ol-duğunu söyledi. Pandemiden sonra kliniğe gelenlerin sayısının değişim gösterip göstermediğini sorduğumuzda ise önceden ziyaretlerin genellikle sı-nav haftalarında yoğunlaştığını ancak artık bu ziyaretlerin belirli zamanlarla sınırlı kalmadığını, öğrencilerin kliniğe normale göre daha fazla geldiklerini ifade etti.

NORMAL HAYATA UYUM SAĞLAMAKTA ZORLANIYORLAR

Akademik yaşama ve yüz yüze eğitime uyum sağlamakta zorluk yaşandığını söyleyen Dr. Başak Kıcır, “Öğrenciler derslere kendilerini veremediklerini söylüyorlar. Bazı öğrenciler sosyalleşme defterini bu süreçte kapatmış gibi, sosyalleşmekten kaçınıyorlar.” dedi. Öğrencilerin yaşadığı psikolojik sorunlara değinen Kıcır, pandeminin öğrencilerde gelecek ile ilgili belirsizlik hissi, kaygı ve depresif duygular yarattığını dile getirdi. Öğrencilerin gelecek kaygısının çok fazla olduğunu belirten Kıcır, “Kontrolümüz dışında-ki şeylere odaklanmak yerine şu ana odaklanmak gerektiğini düşünüyorum.” ifadelerini kullandı. Hastalık korkusuna da değinen Kıcır, “Covid-19 bilinen bir şeye dönüştükçe insanlar üzerin-deki kaygı azaldı. Yüz yüze eğitime başlayıp günlük rutine dönüldüğünde ise büyük oranda hastalık kaygısını aştık diyebiliriz.” dedi.

ÖĞRENCİLER NE YAPMALI?

Pandemi sürecinde psikolojik olarak yıpranan öğrencilere tavsiyelerde bulunan Dr. Kıcır, en temel ihtiyaçlardan başlamak gerektiğini vurgulayarak uyku ve yemek gibi ihtiyaçların dü-zene koyulması gerektiği kanaatinde. Pandemi döneminde uyku problemi yaşayan ve düzgün beslenmeyen kişiler olabileceğini belirten Kıcır, “Bunu bir düzene sokmak gerektiğini düşünüyorum. Bazen öğrenciler ‘Dersi anlamıyorum o yüzden gitmiyorum.’ diyorlar. Dersleri anlamasalar bile sabah kalkmak insana günlük rutin kazandırır.” diye belirtti. Pandemide sorunun bu rutinin bozulması oldu-ğunu söyleyen Kıcır, öğrencilere boş vakitlerinde spor ve sanat gibi eğlenceli ve geliştirici aktivitelere katılım sağlamaları, hobi edinmeleri yönünde öneride bulundu.

ÖĞRENCİLERE  KAPILAR DAİMA AÇIK

Mediko Sosyal Hizmet Merkezi’nde öğrencilere akademik, duygusal ve sosyal hayatta yaşadıkları sorunlar ile ilgili yardımcı olduklarını aktaran Kıcır, “Öğrencilere danışmanlık hizmeti veriyoruz veya uygun yerlere yönlendiriyoruz. Kısa vadeli bir sorunsa burada görüşmelere devam edebiliyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu süreçte de öğrencilerin yanında olduklarını belirten Kıcır, öğrencilere her daim kapılarının açık olduğunu dile getirdi.

Muhabir: Behiye Sude Doğan

Galeri