“Kocaeli Tek Yürek Deprem Özel” Konulu Panel Düzenlendi

Kocaeli Üniversitesi bünyesinde “Kocaeli Tek Yürek Deprem Özel” konulu çevrim içi panel gerçekleştirildi. Moderatörlüğünü Doç. Dr. Serpil Gerdan’ın üstlendiği panelin açılış konuşmasını Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk yaptı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cantürk, yaşanan acının tarifinin mümkün olmadığını belirterek, depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralı ve mağduriyet yaşayan tüm yurttaşlara acil şifalar dileyerek konuşmasına başladı. Cantürk, “Devletimiz dünyada eşi benzeri görülmemiş bir dayanışma gösterdi, bizler de Kocaeli Üniversitesi ailesi olarak devletimizin emrinde ve vatandaşımızın yanında olacağız” dedi. Prof. Dr. Cantürk, deprem sonrasında Kocaeli Üniversitesi’nin bölgeye yönelik yardım faaliyetlerden bahsederek, bölgeye 7 tır yardım malzemesi gönderildiğini ve mağduriyet yaşamış öğrencilerimize her türlü desteğinin sağlandığını ifade etti. Nuh Zafer Cantürk, Kocaeli Üniversitesi bünyesinde deprem eğitim merkezi, afet müzesi ve arama kurtarma ekibinin kurulması için çalışmalara başlandığını belirtti. Prof. Dr. Cantürk, deprem sürecinde özveriyle çalışan akademik, idari personele ve öğrencilere teşekkür ederek konuşmasını sonlandırdı.


Rektör Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk’ün konuşmasının ardından Kocaeli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şerif Barış “Kahramanmaraş Depremlerinden Öğrendiklerimiz” , Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fadime Sertçelik “Kahramanmaraş Depremlerinin Analizi (Saha gözlemleri)”, İnşaat Mühendisliği Dr. Öğr. Üyesi Serkan Engin “Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Yapı Stoklarının Değerlendirilmesi”, Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serkan Yılmaz “Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Acil Sağlık Hizmetleri” , Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aslıhan Polat “Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Psikososyal Destek Hizmetleri”, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. K. Süleyman Yiğit “KOÜ Deprem Dayanışma Grubu Faaliyetleri”, Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Nejat Akfırat “Kahramanmaraş Depremleri Sonrası PDR Anabilim Dalı Çalışmaları”, İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Selma Koç “Afetlerde İletişim ve Medyanın Rolü”, Spor Bilimleri Fakültesi Öğr. Gör. Dr. Cem Kaba “Depremde Gönüllü Organizasyonu ve Destek Hizmetleri”, Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Dr. Alim Alper Cesur “Kocaeli Üniversitesi ve Medya Çalışmaları” ile Şube Müdürü İmdat Akbaba ise “Kocaeli Üniversitesi AFAD Gönüllülük Hizmetleri” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirdiler.

 

 

“Afetlerde İletişim ve Medyanın Rolü”

 

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Koç Akgül ise, “Afetlerde İletişim ve Medyanın Rolü” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Afet süreçlerinde söylem birliğinin önemine değinen Akgül; “Söylem birliği oluşturmak afetin doğru algılanmasına ciddi ölçüde yardımcı olacaktır. Afet yönetim aktörlerinin geliştireceği bu söylem medyaya doğru bir şekilde yansıyacaktır” dedi. Afet iletişiminin sürdürülebilir olmasının gerekliliğini vurgulayan Akgül, “Hedef kitleye yönelik uygun mesajlar tasarlanması çok önemli” dedi. Sürdürebilir afet iletişimi için; etik iletişim kodlarını içselleştirmek, dürüst, açık bir iletişim kurmak gerektiğini belirtti. Deprem bölgelerinde özellikle Kahramanmaraş verilerinin oldukça yoğun olduğunu vurgulayan Akgül, büyük verilerinin ayrıştırılması için doğru iletişim ağının kurulması gerektiğini ifade etti. Afet sonrasında Twitter’ın yoğun olarak kullanıldığını belirten Akgül, “Yardımlar öncelikle Twitter üzerinden yapıldı. Twitter’da bulunan bilgiler daha sonra WhatsApp ve Telegram uygulamalarına aktarıldı” dedi.

 

Afet İletişimin En Büyük Aktörü Medya

 

Akgül, medyanın akut dönemlerinde en hızlı refleks veren ve bilgiyi izler kitleye en hızlı şekilde aktaran yapı olduğunu belirtti. Medyanın afet haberlerinde değişmeyen bir haber dilinin olduğunu vurgulayan Akgül; “7 Şubat 2023 tarihinde gazete manşetlerine baktığımızda 1999 Gölcük depreminden bu yana görsel kullanımında haber dilinde hiçbir değişiklik yok.” dedi. Enkaz altından çıkartılan çocukların kimliklerinin ve yüzlerin açık bir şekilde verilmesi gazetecilik kodlarına aykırı bir refleks olduğunu ifade etti. Akgül, medyanın üstüne düşen noktalara değinerek sunumunu sonlandırdı.

Galeri