İletişim Fakültesi’nde Kitap ve Film İncelemesinin Üçüncüsü Düzenlendi

Sinema kulübünün düzenlediği kitap ve film incelme etkinliğinin üçüncüsü İletişim Fakültesi D4 'te gerçekleşti. Sinema Kulübü Başkanı Fatmanur Dokgöz ve Mehtap Karataş etkinliğin moderatörlüğünü üstlendiler.

Bu Gönderiyi Paylaş

Albert Camus’un Yabancı kitabı ile Zeki Demirkubuzun uyarlamasını yaptığı Yazgı filmi incelendi. Birçok fakülteden gelen öğrencilerle beraber yapılan incelemede farklı bakış açılarıyla karakter üzerinde duruldu. Kader, Masumiyet, Yeraltı ve Yazgı gibi filmlerin yazarı ve yönetmeni olan Zeki Demurkubuzun biyografisinden bahsedildikten sonra Karataş filmin özetini öğrencilerle paylaştı. Ardından varoluşçu Albert Camus’un hayatı ve trajikomik ölümü hakkında konuşuldu. 

ANLAMSIZLIĞIN ANLAMI 

Topluma yabancı olan karakterin hayata karşı anlamsızlığını anlatan Camus'un, çevresiyle ve toplum değerleriyle çatışmasını kitapta çok derin bir şekilde anlattığı vurgulandı. Dokgöz, Demirkubuz 'un filmde nerdeyse birebir şekilde Meursault’u anlatırken, ay zamanda kitabı Türkiye gözünden izlememizi sağladığını söyledi. Dokgöz, "'Karanlık Hakkında Öyküler' üçlemesinden biri olan Yazgı, ne kadar uyarlama da olsa kitaptan farklı olan yanlarını gözler önüne seriyor." dedi. Kendi filmlerine gönderme yapan senaristin kalıplaşmış toplum değerlerine de değindiği konuşuldu. “İnsan, davranışlarını anlamlandırmak ve topluma kendini kabul ettirmek ister. Fakat Musa bunu tamamen reddeder.” diyen Dokgöz, karakterin olaylar karşısındaki davranışlarını öğrencilerle beraber inceledi. 

Film ve kitabın farklılıklarına değinildikten sonra karakterin içsel durumu ve özelikle filmdeki Musa karakterin sorgulama sahnesi üzerine konuşuldu. Filmden birkaç sahne izlenip üstüne tartışıldıktan sonra etkinlik sonlandırıldı.