Yönetmen Avni Kütükoğlu İletişim Fakültesi Öğrencileriyle Buluştu

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi’nde Yönetmen Avni Kütükoğlu’nun katılımıyla “Yeşilçam’dan Günümüze Türk Sineması’nda Karakterlerin Dönüşümü” konulu söyleşi gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş
Yönetmen Avni Kütükoğlu’nun tanıtılmasıyla başlayan söyleşide Kütükoğlu, ilk olarak “Sizin gibi gençlerle mesleğe dair birtakım şeyleri paylaşmaktan keyif alıyorum ve bunu çok kıymetli buluyorum” dedi.


“İLETİŞİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİ PROFESYONEL İMKÂN ANLAMINDA EKSİKLİK VE SIKINTI ÇEKİYOR”

Kütükoğlu Körfez Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği kısa film projesinden bahsederek projenin asıl amacının eğitim olduğunu dile getirdi. Okulda bulunmasının nedeninin de bu proje olduğunu açıklayan Kütükoğlu, “İletişim Fakültesi öğrencileri profesyonel imkân anlamında eksiklik ve sıkıntı çekiyor. Hal böyle olunca profesyonel imkanları onlara tanımak adına 10 kişilik öğrenci ekibi ile kısa film projesi için çalışıyoruz.” dedi. Türkiye’de sinemanın endüstri olduğunun, asla sanayi olamadığının altını çizen Kütükoğlu, “Türkiye’de hala sinema kanunu yok. Sinemanın ilerleyebilmesi için kanun olması gerekiyor.” diyerek konuşmasına devam etti.

Yeşilçam Sineması’nın ortaya çıktığı süreçte, halka sinema sanatının yalnızca hoşça vakit geçirmek olarak empoze edildiği eleştirisini dile getiren Kütükoğlu, “O dönemde halkın eğlence kaynaklarının da az oluşu insanları sinemaya çekti. Yazlık sinema bahçeleri vardı ve orada çokça film gösterileri yapılırdı. Bunlar nostaljik anlamda keyifli ancak içerik anlamında çok bir şey anlatan yapımlar değildi. Yalnızca insanları anlık eğlendiren ve asla üzerine düşündürmeyen şeylerdi.” diye belirtti.

Yeşilçam Sineması’nın en büyük sorunun oyuncuların oynamış olduğu karakterlerin, oyuncuların üzerine yapışmış olması olduğunu vurgulayan Kütükoğlu, “İnsanlar o zaman sinemaya film izlemeye gitmiyordu. Türkan Şoray, Kadir İnanır izlemeye gidiyordu.” dedi.

TELEVİZYON YAYININ BAŞLAMASIYLA TÜRK SİNEMASI

Türk Sineması’nın özgünleşmeye başlamasının ve Yeşilçam Sineması’ndan ayrıştırılmasının Türkiye’de televizyon yayınının başlamasıyla olduğunu belirten Kütükoğlu, “Türkiye’de televizyon, ticari kaygı güden Yeşilçam filmlerinin azalmasına ve sanatsal filmlerin ortaya çıkmasına sebep oldu. Aslında televizyon dizileri de ticari amaç güden ve sinema sanatıyla alakası olmayan yapımlardır. Ancak o zaman insan becerisi öndeydi şimdi ise teknoloji ön planda. Aradaki tek fark bu.” diye konuştu.

Yönetmenin iyi filmi nasıl çekeriz ve izleyicideki ilgiyi nasıl yoğunlaştırırız diye düşünmesi gerektiğini söyleyen Kütükoğlu, “Günümüzde bu anlamda yok denecek kadar az yönetmen var. Yönetmenler önce kendini tatmin ediyor. Düşünmüyor izleyici filmden ne alır diye.” konuştu.