İş Hayatında Kadın

Panelin moderatörlüğünü Prof. Dr. Emel Taban üstlendi. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan panel, Emel Taban’ın kadınların iş hayatı hakkındaki sorularıyla devam etti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Mühendislikte Kadın “Sınırları Aşan Deneyimler” paneli Prof. Dr. Savaş Ayberk Konferans Salonu’nda Makine Mühendisliği kulübü bünyesinde gerçekleşti. Türk Hava Yolları Yapısal Tasarım Mühendisi Dr. Zehra Hasılcı, Mercedes Otobüs AR-GE ve Ürün Dökümantasyon Mühendisi Nursen Yılmaz ve Rönesans İnşaat Kıdemli Proses Baş Mühendisi Orkide Akgün katıldı.

 “YÖNETİCİLİK İÇİN ERKEK ÖZELLİKLERİ İSTENİYOR”

İş hayatında kadın olmanın zorluklarından bahseden Zehra Hasılcı, büyük pozisyonlarda kadınlara temkinli yaklaştıklarını söyledi. Hasılcı, “Mülakatlarda ve işe alımlarda herhangi bir zorluk yaşamıyorsunuz, ihtiyaç varsa mecburen alıyorlar fakat yöneticilik konusunda kadınlardan geri duruyorlar” dedi. Akgün, ise “Yöneticilik için erkek özellikleri isteniyor, bunu hissediyorsunuz. Biz duygusal olabiliriz, rica edebiliriz ve böyle de iyi yöneticiler olabiliriz” diyerek Hasılcı’ya katıldı. Konuşmasının devamında bu sistemin yavaş yavaş değiştiğinden ve kadın yöneticilerin arttığından bahseden Akgün, bu duruşu korumaları gerektiğini belirtti.

“KADIN YÖNETİCİLERDE ARTIŞ VAR”

Prof. Dr. Taban’ın “Kadın istihdamının artması için projeler var mı?” sorusuna Hasılcı, şöyle yanıt verdi: “Net bir program yok fakat yöneticilerin yüzde 20 kadın mecburiyetinin olması gerekiyor. Bunun farkında olmaları önem arz ediyor.”

Kadın yöneticilerin AR-GE içinde artış gösterdiğini kaydeden Yılmaz “Kadın yöneticilerin AR-GE içinde ciddi oranda arttığını söyleyebilirim. Ayrıca 'Her kadın bir yıldız' programımız var, ihtiyacı olan kız öğrencilere burs veren bir proje. Son olarak bizim üretim bölümümüzde bir program var, kadınların orda daha etkin olabilmesi için eğitim veren çalışmalar yapılıyor.” dedi.

21. YÜZYILDAKİ EN BÜYÜK GELİŞME

Konuşmalarında çalışan bir kadının ev hayatında yaşadığı zorluklardan ve iş hayatındaki anılarından bahseden konuşmacılar, son olarak 21. yüzyılın mühendislik açısından en büyük gelişmeleri hakkında fikirlerini belirttiler. Hasılcı, 3D yazıcının işlerini kolaylaştırdığını ve yeni şeyler denemenin pratik anlamda daha kolay olduğunu söyledi. Yılmaz ise yapay zekanın sektördeki öneminden bahsederken öngörülememesi ve sınırlarının bilinmemesinden dolayı korktuğunu ifade etti. Konuşmanın ardından etkinlik sona erdi.

Muhabir: Sabri Ülker

Fotoğraf: Uygar Ulusan