Kongrede İkinci Gün Oturumları Gerçekleşti

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi ve Aristotle University of Thessaloniki ortaklığında Kocaeli Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları Kongresi’nin (ICSMS) ikinci günü oturumlarla devam ediyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

Prof. Dr. Emel Öztürk’ün oturum başkanlığını üstlendiği ikinci gün oturumu, Arş. Gör. Meryem Salar, Dr. Öğr. Üyesi Kamer İncedursun ve Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selahattin Okuroğlu’nun katılımı ile Çoban Mustafa Paşa Salonunda gerçekleşti. 

Arş. Gör. Meryem Salar’ın “Kültürlerarası İletişim ve Dijitalleşme: Sosyal Medya Platformlarında Müzik ve Dansın Kültürel Kimlik İnşası Üzerindeki Etkisi” sunumu ile oturum başladı. Dil ve sembol gibi unsurların iletişimi karmaşıklaştırdığını dile getiren Salar, bu konuda çeşitli örnekler sundu. Salar, “Bu alanda yapılan çalışmalar, bireylerin kendi kültürel referans çerçevelerini genişletmelerine aracılık ederek küresel bir toplumun aktif, entegre birer üyesi haline gelmelerine olanak tanırlar.” ifadelerini dile getirdi. Sosyal medya kullanımının üçüncü bir kültürlerarası iletişim türü olduğunu savunan Salar, “Kültürler, semboller ve anlatılar aracılığıyla dinamik ve sürekli bir biçimde şekillenmektedir.” sözlerini aktardı. Meryem Salar müziğin ise sadece bir ses ifadesi olarak görülmeyip aynı zamanda toplumun sosyal ve kültürel yapılarıyla etkileşim halinde olan bir fenomen olarak ele alındığını ifade etti. 

Dr. Öğr. Üyesi olan Kamer İncedursun oturumda “Aşk, Mark ve Ölüm: Türk Gurbetçilerin Almanya’daki Tarihine Müzik Kültürü Üzerinden Bakmak” adlı çalışmasını yaparken Yönetmen Cem Kaya’nın “Aşk, Mark ve Ölüm” filminden esinlendiğini belirtti. İncedursun, Türkiye’den Almanya’ya işçi olarak giden birinci ve ikinci kuşak göçmenlerin sosyo-kültürel, sosyo-ekonomik ve sosyo-psikolojik tarihini müzik kültürü üzerinden ele aldıklarından söz etti.

Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Selahattin Okuroğlu ise “Yüzüncü Yılında Resimli Ay: Popüler İçeriğin İdeolojik İşlevi ve Aydınların Kültürel Devrimi” adlı sunumunu gerçekleştirdi. Okuroğlu, Resimli Ay dergisinin resimlerinin bir bölümünün Cevat Şakir Kabaağaçlı tarafından çizildiğini ifade etti. Derginin kadın hakları ve emekçi haklarınu savunmak ve Medeni Kanun’un yeniden yapılandırılması gibi amaçları olduğunu söyleyen Okuroğlu, dergideki moda çizimlerinde ve diğer çizimlerde modernleşmeyi kendi geleneklerine göre gerçekleştirmeyi hedeflediklerini ekleyerek konuşmasına son verdi.

Oturum katılımcılara teşekkür belgesinin takdim edilmesi ve toplu fotoğraf çekiminin yapılması ile son buldu.