Güzel Sanatlar Fakültesi : Sanatla Eğitimin Buluşması

Kocaeli Üniversitesi(KOÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi(GSF) Müzik bölümü tarafından Cumhuriyet’in 98.yılı kutlamaları gerçekleştirildi

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü ve GSF Dekanı Prof. Dr. Süreyya Temel’in katılımlarıyla Cumhuriyet’in 98.yılı kutlandı. “Cumhuriyeti biz kurduk, onu yükseltecek ve yaşatacak sizsiniz.” diyen Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde Cumhuriyet duygusunu, yaşayacak ve yaşatacağız.

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süreyya Temel, GSF temelinde sanat ve akademi hakkında merak edilen soruları Genç Açı ekibi için yanıtladı.

Geçtiğimiz günlerde takı atölyesi düzenlediniz. Farklı atölyeler düzenlemeyi düşünüyor musunuz?  Fakülte olarak düzenlediğiniz etkinlikler nelerdir?

Pandemi sonrası ilk açılışımızı gerçekleştirdik. Sergilerimiz açıldı ve yıl boyu devam edecek. Bahar döneminde sanat festivallerimiz olacak müziğin, sergilerimizin ve tiyatro gösterilerinin sanatla buluştuğu birçok faaliyet düzenleyeceğiz.

Bir sanat fakültesi dekanı olarak sanat size neyi ifade ediyor?

Sanat bir ihtiyaçtır, insan içindekini dışa vurmalı. Eğer insan bir şekilde içinde yaşadığı bu esrimeleri, ruhani duyguları dışa atamazsa içsel sıkıntılar yaşar ki birçok ünlü sanatçıya da bakarsanız söylediğim şeyin ne kadar doğru olduğunu görürsünüz. İçindeki dünyayı gösterme isteğinin bu anlamda çok kuvvetli olduğunu düşünüyorum.

Fakülteden mezun olacak arkadaşlara kariyerleri ile ilgili ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz? 

Günümüzde artık tek uzmanlık alanıyla iş bulmak zor. Dijital okuryazarlığın ve medya iletişiminin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Dijital bir çağda yaşıyoruz. ‘Sanat karın doyurmaz.’ sözü, yaşamakta olduğumuz coğrafyadan kaynaklı hem doğru hem de yanlıştır. Çünkü çok yetenekli sanatçılarımız var.

Sizin için sanatın esas amacı nedir? Maddi kaygılar güdülerek sanat yapılabilir mi? 

Bu bir bakış açısı. Sanat, sanat için midir? Toplum için midir? Kimi sanatçı, ‘Sanat, sanat içindir.’  sözünü savunur. Toplum için sanat yaparsan istediklerini yapamayabilirsin. Toplum için sanat icra ettiğini söyleyenler, icraatlarının toplumun da anlayabileceği şekilde düzenlenmesi gerektiğini düşünüyorlar. Ben tam aksi düşünceye sahibim. Ben sanatımı uygular, yaparım beğenilir veya beğenilmez bir tartışma yaratır.

Kocaeli Şehir Tiyatroları hakkında düşünceleriniz? 

Yaşadığımız yerde böyle bir kurumun olması benim adıma çok sevindirici. Üniversitemizin Tiyatro bölümü olarak Kocaeli Şehir Tiyatroları’yla birbirimize destekte bulunuyoruz. Kocaeli halkı için şehirde profesyonel bir tiyatro olması avantaj. Çünkü kurumsal ödenekli tiyatrolarda bilet fiyatları düşük olduğu için kaliteli oyun izlenebiliyor.

 

Akademisyenlik hakkında düşünceleriniz nelerdir? Akademisyen olmak isteyen öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

Akademisyenlik dünyanın en güzel mesleği. Bir kere bu işi en başından düşünmeleri lazım yani birinci sınıftan düşünürlerse daha iyi olur. Ben akademisyen olacağım diyen birinin, dil sorununu halletmesi lazım. Özellikle ilgi alanlarında çalışmalar yaptıklarında çok daha başarılı olabileceğini düşünüyorum.

Muhabir: Behiye Sude Doğan, Mert Erdem, Enes Deniz