Kanserden Daha Güçlüyüz

Meme kanseri farkındalık ayı kapsamında Kocaeli Üniversitesi Baş Hekimlerinden Prof. Dr. Nuh Zafer Cantürk ile KOÜHA (Kocaeli Üniversitesi Haber Ajansı) olarak sohbet ettik

Bu Gönderiyi Paylaş

Nuh Zafer Cantürk, meme cerrahinin sadece memedeki kitleyi çıkarmak olmadığını, kitleyi çıkardıktan sonra memede oluşan boşluğu, Onkoplastik yönteminin meme kanserine karşı yeni silahları olduğundan bahsetti. Cantürk, “Bu uygulamayı Türkiye’ye bizim ekibimiz soktu. Endonezya, Güney Afrika ve Mısır gibi bir çok ülkeden cerrahlara da eğitim verdik.” ifadelerini kullandı.

MEME KANSERİNDEKİ RİSKLİ FAKTÖRLER

Cantürk, “Meme kanseri kadınlarda olduğu gibi erkeklerde de görülür ancak, 100 kişiden 99’u kadınken 100 kişiden sadece 1 kişi erkektir. Erkeklerin kanser olma oranı daha düşüktür” dedi. Cantürk, en önemli risk faktörlerinin kadın ve yaşlılık olduğunu vurgularken, genç yaştaki hastalarına öncelikle ailelerinde kanser hastalığı var mı diye sorduklarını söyledi. Düzensiz büyüme varsa genç yaşta biyopsi yaptıklarından bahseden Cantürk, “3-5 cm’i bulan kistleri çıkarıyoruz ve daha küçük santimleri takip ediyoruz. Farkındalığı arttırmaya çalışıyoruz ve bunu yaparken kadınların endişelerini azaltmak hedefimiz.” diyerek hastalığın yanı sıra farklı faktörlerle de ilgilendiklerini belirtti.

KANSERLİ HASTALARA PSİKİYATRİK DESTEK VERİLMESİ GEREKİYOR”

Cantürk, “Her ay adetlerinin ilk bir haftası içerisinde meme dokusu daha yumuşak hale geldiği için adet görmeyenlerde ayın belli günlerinde kendi kendine meme muayenesi yapmalarını istiyoruz. Meme başında, kanlı kahverengi akıntı kendiliğinden oluyorsa kanser açısından araştırılması gerekir. Memede, şekil ve egzama tarzında değişiklikler olabilir. Bunların da kanser için dikkate alınması gerekir. Kanserli hastalara psikiyatrik destek verilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

'ELİMİZDE ESKİSİNE GÖRE DAHA ÇOK SİLAH VAR'

Bağışıklık sistemi kanser hücresiyle baş edemediğinde kanser oluştuğundan bahseden Cantürk, “Meme kanseriyle ilgili hem üniversite hem dernekler olarak araştırmalar yapıyoruz. Bağışıklık sistemini canlı tutmak için en önemli faktör beslenme. Genetik, kilo, alkol, sigara ve hayvansal gıda tüketiminin fazlalığı risk faktörü oluşturuyor.” diyerek kanser riskini azaltmaya yönelik tavsiyelerde bulundu. Meme kanserinin ismi kanser olsa da artık normal bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Cantürk,  "Elimizde eskisine göre daha çok silah var." diyerek mücadelede daha güçlü taraf olduklarını vurguladı. 

Muhabir: Ulaş Şahin, Cansu Hacıyakupoğlu

Galeri