Çocuk İstismarı ve Hakları KOÜ’de Dile Getirildi

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri tarafından Çocuk Hakları ve Çocuğa Yönelik İstismarı Önleme Günü Konferansı gerçekleştirildi

Bu Gönderiyi Paylaş

Çocuk istismarı, ana baba ya da bakıcı gibi bir erişkin tarafından çocuğa yöneltilen, çocuğun gelişimini engelleyen ya da kısıtlayan eylem ve eylemsizliklerin tümünü kapsamaktadır. Bu eylem ya da eylemsizliklerin sonucu olarak çocuğun fiziksel, ruhsal, cinsel ya da sosyal açıdan zarar görmesi, sağlık ve güvenliğinin tehlikeye girmesi söz konusudur. Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi!nde 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü kapsamında çocuk istismarı konuşuldu.

Kocaeli Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencilerinin düzenlediği 'Çocuk Hakları ve Çocuğa Yönelik İstismarı Önleme Günü' Konferansı Hukuk Fakültesi Eylem Apaydın Amfisinde gerçekleşti.  Konferansta, Psikolog Zeynep Sena Ocak ve Avukat Ezgi Yıldırım konuşmacı olarak yer aldı.

TIKANDIĞIMIZ BİR NOKTA VAR: ÇOCUK İSTİSMARI

20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Gününe özel düzenlenen konferans Av. Ezgi Yıldırım’ın konuşması ile başladı. Yıldırım, “Çocuk ihmali ve istismarı kavramları çok fazla karıştırılmaktadır. Türkiye çapında yargılamada aynı hatayı bizlerde yapıyoruz ihmale uğrayan bir çocuğu, çocuk istismarı kapsamına sokuyoruz ama hangi maddelerin hangi davranışların istismara girdiğini çok fazla irdelemiyoruz." dedi. 

ÖZENDİĞİMİZ SİSTEM UZAKTA DEĞİL

Hukuki olarak özenilen sisteme ulaşmak için birey olarak yapılması gereken şeylerden bahseden Yıldırım, “Bana dokunmayan yılan bin yaşasın tarzında bir kavramdan uzaklaşıp, toplumu ve etrafımızdakileri eğitebilmek kavramına girdiğimizde her şey çok daha güzel olacak ve bizim özendiğimiz sistemde çok uzakta kalmayacak.” diyerek konuşmasına son verdi. 

“ÇOCUK NE İSTİYORSA O OLSUN, EN ÖNEMLİSİ MUTLU OLSUN”

Psk. Zeynep Sena Ocak, “Çocuklar akademik başarılarına göre zeki, matematik dersi notuna göre çok zeki, resim yapmak istediği için aklı havada, astronot olmak istediği için hayalci, ne istediğini bildiğinde isyankar, biraz hareketli olunca hiperaktif olmasın. Çocuk, ne istiyorsa onu olsun en önemlisi çocuk mutlu olsun.” ifadelerini kullandı.

ÜLKEMİZ İÇİN YAPILACAK EN GÜZEL ŞEY: ÇOCUK YETİŞTİRMEK

Bütün dersleri beş olan çocuklara değil mutlu olan çocuklara ihtiyacımız olduğunu vurgulayan Ocak, “Bizim işini severek yapan bireylere ihtiyacımız var.  Bence ülkemiz için yapabileceğimiz en güzel şeylerden bir tanesi çocuk yetiştirmek. Kendine güvenen, ne istediğini bilen, sevmesini bilen ve hayatta uğruna yaşadığı erdemleri olan çocuklar yetiştimek.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: Buse Özcan, Kerem Ordu