Geleceğin Evren İnşası: Metaverse

Kartepe Zirvesi’nde Yazar Ahmet Can’ın moderatörlüğünde, ‘Metaverse ve Şehirler’ paneli düzenledi.

Bu Gönderiyi Paylaş

SageHQ ve YellowX Kurucusu, UC Berkeley SCET Global Girişimcilik Büyükelçisi Ozan Sönmez, XBOTEX ve DeFiPpl Metaverse Kurucu, Metaverse Union Kurucu Üye Bünyamin Emeç, BiLira Topluluk Yöneticisi, NFT Library ve NoN Fungible Me Kurucusu Aybars Dorman ve Sanatçı-Besteci Mehmet Ünal son zamanların en çok konuşulan konusu ‘Metaverse’ ile gelecekte şehirlerin nasıl olacağını konuştu. Metaverse’ün kullanım alanları ve gelecekte hayatımızda nasıl bir boyut kazanacağı, kullanılabileceği alanlar, sisteme dair bilgiler ve sanat bazında Metaverse kavramının ele alındığı panelde konuşmacı olan Aybars Dorman, “Metaverse, hayatımızı gerçek dünyada idame ettirebilmek için bir kapı olacak.” dedi.

ARTIRILMIŞ GERÇEKLİKLE YENİ TEKNOLOJİ AKIMI

SageHQ ve YellowX Kurucusu, UC Berkeley SCET Global Girişimcilik Büyükelçisi Ozan Sönmez, artık otobüsle giderken veya bir kafede otururken herkesin telefonuna baktığını söyleyerek, artık bu noktaya gelindiğini ifade etti. Teknolojiye adaptasyonla reel hayat ile dijital hayat birbirine daha çok yaklaşacak. Metaverse'ün yarar ve faydalarının insanların kullanım alanına göre değişeceğini söyleyen Sönmez, "Metaverse, fiziksel ortamla etkileşime girmemizi sağlayarak artırılmış gerçeklikle birleşen yeni bir teknoloji akımıdır. Son 10 yıl içinde hepimiz sosyal medya kullanmaya başladık. Sosyal medya kullanımıyla gerçek hayattan uzaklaştık mı? Bazılarımız uzaklaştı. Fiziksel olarak bir arada olup da telefonsuz kalamayan insanlar var. Dolayısıyla bu bireyin kendi istediği şeylerle alakalı bir durum. Sosyal medyayı fazla kullandığı gibi Metaverse’ü fazla kullanan insanlar olacaktır.” ifadelerini kullandı.  

METAVERSE İLE EĞİTİM

Bunun teknolojiyi nasıl kullandığımızla alakalı olduğunu belirten Sönmez, herhangi bir teknolojide olduğu gibi Metaverse’ün bize sağladığı imkanları kendimizi geliştirmek için de kullanabileceğimizi vurguladı. Ücret ödenmesine gerek kalmadan dijital platformlar sayesinde dünyanın herhangi bir yerinde üretilmiş bilgiye ve içeriğe ulaşılabildiğini aktaran Sönmez, Metaverse’ün de bundan çok farklı bir şey olmayacağını söyledi. Sönmez, “Bir üniversitedeki eğitime bir sanal gerçeklik gözlüğü takıp katılabilecek olmamız bizi ilerletecektir. Aksi halde o gözlüğü takıp tüm zamanımızı oyunlarda geçirmek bize zarar verecektir. Tamamen kullanımımızla alakalı bir şey. Şu anda telefondan etkileşim sağlayamadığın bir sürü çevrimiçi ders var.” dedi.

ALGORİTMALAR DÜNYASI

XBOTEX ve DeFiPpl Metaverse Kurucu, Metaverse Union Kurucu Üye Bünyamin Emeç, “Demokrasi ve yönetimin olmadığı sadece ‘Algoritmasi’nin olduğu bir dünya geliyor. Bunu hep birlikte göreceğiz.” diyerek 2009 yılından beri merkeziyetsizleştirme tartışılmasının yapılmaya çalışıldığını aktardı. Emeç, Z kuşağının merkeziyetsiz WEB 2.0’a doğduğunu ve bu bağlamda 1 kişinin 5 farklı uygulamada 5 farklı karaktere bürünebildiğini ifade eden Emeç, “3 boyutlu ve oyunlaştırılmış zihin olarak içerisinde olacağımız bir dünya Metaverse dünyası.” sözlerini kullandı. Ortalama bir insanın şu an 4 saat internet kullandığını varsayaran Emeç, bu sürelerin metaverse evreninde 10-12 saate çıkacağını belirtti. “Eğitim metaverse’e uygun hale geldiğinde gerçeklik ile sanal gerçeklik arasında bir bocalama yaşayacağız.” diyen Emeç, güvenlik ile ilgili bilgiler vererek kuantum internetin gelmediği sürece hızın yaşanamayacağını ve kuantum teknolojisi olmadan bu konuda bir bilgileri olamayacağını vurguladı.

NFT’LERİ NFT KILAN ŞEY METADATALAR

BiLira Topluluk Yöneticisi, NFT Library ve NoN Fungible Me Kurucusu Aybars Dorman, NFT’ler sayesinde dijital olarak her bir nesnenin iletişime geçeceğini paylaştı. “Yapay zekânın da içinde olacağı üç boyutlu mimari inşa edildikçe NFT’lerin sanat eserlerinin çok daha ötesinde varlıklar olduğunu anlayacağız. Çünkü içlerinde metadata var.” ifadelerini aktaran Dorman, Türkiye’de NFT denince akıllara hemen gelir elde etmenin geldiğini söyledi. Dorman, günümüzde sıklıkla duyduğumuz beyin göçü kavramının metaverse evreninde meta göç olarak karşımıza çıktığından bahsetti. Metaverse evreninde cv geliştirmenin önemine değinen Dorman, Metaverse üzerinde kazanılan özelliklerin, yapılan çalışmaların NFT ile doğrulanabileceğini aktardı. Gelir kazanma amacının gerçek dünyadan farklı olacağını, metaverse evreninde adalet sisteminin daha iyi ve eşit olacağını söyleyen Dorman, WEB 3.0’a inanan kişilerin fırsat eşitliğinden yararlanacağı bir zamana gelineceğini vurguladı.

AĞLAR ARASINDA YAŞAYAN BİR ENSTRÜMAN

Metaverse evreninde müziğin nasıl değiştiğini paylaşan Sanatçı ve Besteci Mehmet Ünal, artık bilgisayarlarda değil bağlantılarda sanat yapmaya başladıklarını ve bunu da NET ART olarak adlandırdıklarını ifade etti. “Teknolojiyi bir enstrüman olarak kullanıyorum. Metaverse’ün ilginç olan tarafı hepimizin tam olarak bir fikri olmaması ve bunu beraber geliştiriyor olmamız.” diyen Ünal gelecekte bu evrende konsere gidileceğini ama sanatçının avatar olacağını ve enstrümanların da metaverse olacağını belirtti.  Metaverse’ün bizlere nasıl gelecekler vaat ettiğini ve tarihsel süreci hakkında bilgiler veren Ünal, insanlığın hiçbir teknolojiyi hemen bulmadığını, bunların senelerce üzerinde çalışılan şeyler olduğunu belirtti. Yapaylaşma kapsamında yaratıcılığın ölme ihtimali ile karşılaşılıp karşılaşılmayacağına ise kuantum bilgisayar ve internet evrenine bakılması gerektiğini söyleyen Ünal, “Bence önümüzdeki 10 yıl boyunca konuşulacak en önemli konu bu.” ifadelerini kullandı. Mehmet Ünal, son olarak katılımcılara, Amerika’da metaverse yardımıyla verdiği konserden görüntüler paylaştı.

Muhabir: Hülya Altıntaş