Siber Zorbalık Konusunda Bilinçleniyoruz

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesi’nde, Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü öğrencileri tarafından 'Siber Zorbalık’ konulu söyleşi düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Siber zorbalık kavramını açıklayarak konuşmasına başlayan Altınsoy, ‘‘Siber zorbalığın her 10 kişiden birinin başına geldiği söyleniyor.’’ dedi. Siber zorbalığa maruz kaldığı olayları katılımcılarla paylaşan Altınsoy, başka mağdurların baskılardan ötürü intihara kadar sürüklendiğini söyledi. Altınsoy, internet üzerinden aşağılamak, iftira atmak, şantaj yapmak, karalamak, küçük düşürücü veya cinsel mesaj göndermek, başkasına ait hesap açmak ya da çalmak gibi faaliyetlerin siber zorbalık olduğunu ve hukuksal çerçevede yaptırımının olduğunu söyledi. Etkinliğin konuğu, 2017 yılından beri Beykoz Üniversitesi Bilişim Güvenliği Teknolojisi programında Öğretim Görevlisi olan Gözde Mihran Altınsoy, Kocaeli Üniversitesi Bilgisayar Öğretmenliği ve Bilgisayar Mühendisliği bölümlerinden mezun.

1 Saniyede Şifreniz Bulunabilir

Sosyal mühendislik kavramından bahseden Altınsoy, 1 saniyede çeşitli şifre kombinasyonunu deneyebilen zararlı türden birçok uygulamanın olduğunu ve şifrelerimizin ele geçirilmesi gibi kötü durumlardan korunmayı ancak uyanık olarak başarabileceğimizi belirtti. Hesap çalınması durumunda mağdurun, direkt karakola gitmesi gerektiğini vurgulayan Altınsoy, her Wi-Fi ağına bağlanılmaması gerektiğini ve her linke tıkanılmaması gerektiğini aktardı. Elektronik cihazların izin dışı dinlenebildiğini ve izlenebildiğini söyleyen Altınsoy, bu durumun verilerin çalınmasına yol açabileceğini dile getirdi.

En Değerli Şey Veri

‘‘En değerli şey veri.’’ ifadelerini kullanan Altınsoy, uygulamaların, şirketlerin veri kaybetmemek ve kullanıcılarının bağlılığını korumak amacıyla yaptıklarından söz etti. Altınsoy, örnek olarak Facebook’un diğer uygulamalar için ‘Facebook ile bağlan.’ özelliğini gösterdi. Facebook’un kullanıcının uygulamadaki aktifliğinin azalması durumunda bildirim gönderimini sıklaştırmasından bahseden Altınsoy, verilerin toplanma konusunun zararlı mı zararsız mı olduğunun hala tartışıldığını belirtti.

Siber zorbalık hakkında yasaların öncesine göre gelişme kat ettiğini vurgulayan Altınsoy, Kişisel Verilerin Korunma Kurumu’ndan (KVKK) bahsetti. Yeni hukuksal düzenlemelerin de yakın tarihte yürürlüğe gireceğini söyleyen Altınsoy, zorbalara empatinin ve ahlakın öğretilmesinin şart olduğunu aktardı. Altınsoy, siber zorbalık ile karşı karşıya kalındığında neler yapabileceğini ve siber zorbalığa uğrayan birisine nasıl davranılması gerektiğinden bahsederek konuşmasını sonlandırdı.

Muhabir: Erturan Köseoğlu