Genç ‘Geri’ Dönüşüm Kütüphanesi

Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezinde gönüllü gençlerin tamamen atıklardan ürettikleri ‘Genç Dönüşüm Kütüphanesini’ ziyaret ettik.

Bu Gönderiyi Paylaş

2016 yılında Kocaeli Gençlik Merkezi bünyesinde kurulan kütüphanenin en önemli özelliği içerisindeki her ürünün atık malzemelerden yapılmış olması. Araba lastiklerinden sandalye, parça camdan üretilen masa, ansiklopedilerden raflar ve niceleri. Genç Dönüşüm Kütüphanesinin hikayesini Gençlik Merkezi çalışanlarından dinledik. 


Uluslararası  Gençlik  Merkezinde  çalışan  Batuhan  Şeyhan,  kütüphanenin  oturaklarından  raflarına  ve  boyalarına    kadar  içerisindeki  her  şeyin  hiçbir  destek olmadan gençlik merkezindeki gönüllü arkadaşlar tarafından yapıldığını söyledi. Kütüphanede özgürce vakit geçirdiklerini ifade eden Şeyhan, “Genç  arkadaşlarımız  emeklerinin  her  türlü sergilenebileceği  bir  özgürlük  buldular.  Bizim  için  en  önemlisi  buydu.  Gençlik  Merkezindeki  amacımız  herhangi  bir  yardım  almadan  tamamen  gençlerin  emeğiyle  yapmalarıydı.  Sponsor olmadan bu işi gerçekleştirdik, sadece eski olan eşyaları çevreden topladılar.” dedi

ÖNCÜ PROJE OLDU

Kütüphanenin emekçilerinden Makbule Çelebi Köstence, bu projenin öncü olduğunu Ağrı Gençlik Merkezi’nin köy okulunda da benzer bir kütüphane yaptıklarını söyledi. Kütüphaneyi değiştirdikten sonra ziyaretçi sayısının arttığını ifade eden Köstence, “Kütüphaneye gelen gençlere sizinle burada çay içebilir, kitap okuyup sohbet edebiliriz dedik. Bunların gerçekleşmesi bizi çok mutlu etti.” diye konuştu. Kütüphanenin bir başka çalışanı Özlem Samuk Aydın, kütüphane denince insanların aklına sanayide üretilen masa ve sandalyelerin geldiğini ancak bu projenin İzmit’te daha önce görülmemiş bir alan yarattığını söyledi.

ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN YARDIMI

Kütüphanenin ne kadar zamanda yapıldığını anlatan bir diğer çalışan Uğur Aytekin, “Şimdiki halini alması 2019 yılında pandemi sürecinde ortaokul öğrencilerinin yardımıyla oldu. Gençler farklı köşeler yapmak ve restorize etmek istediler. Dönüşüm süresi yaklaşık 1-2 ay sürdü. Genç arkadaşlarımız özellikle yarıyıl tatiline denk getirdiler ve boş zamanlarını burada değerlendirdiler.” ifadelerini kullandı. Aytekin, kütüphanede kitap okuma ve yazar buluşmaları gibi etkinliklerin de düzenlendiğini belirtti.

Muhabir: İbrahim Özçetin