Senarist Adaylarına Tavsiyeler

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesinde İletişim Festivali kapsamında ‘Bir Senaryo Yazmak’ başlıklı atölye etkinliği düzenlendi.

Bu Gönderiyi Paylaş

KOÜ İletişim Festivalinin birinci gününde, Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatlar Bölümü Öğr. Gör. Ali Ömür Ulusoy ‘Bir Senaryo Yazmak’ isimli atölye ile İletişim Fakültesinde öğrencilere senaryo yazmakla ilgili eğitim verdi. Aktif tiyatro yazarı ve senarist Ulusoy, senaryo yazarken öğrencilerin nelere dikkat etmesi gerektiğinden bahsetti. “Senaryo yazarken sizden rica ediyorum ilk önce finalinizi yazın. Yoksa siz filmi değil, film sizi yönlendirir.” diyen Ulusoy, senaryonun teknik bir yazı olmasından ziyade yaratıcılığın ön planda olduğunu da söyledi. 

SENARYO YAZARKEN 4 KRİTER 

Ulusoy, senaryo yazımında 4 önemli kriter olduğunu vurguladı. Yazılan senaryonun çatışma içermesi, sürdürülebilirliği, görselleştirilebilir ve ilginç olması gerektiğini söyleyen Ali Ömür Ulusoy, “Dramatik sanatlar çatışma esasına dayalı sanatlardır. Çatışma olmazsa senaryo sürdürülebilir özelliğini kaybeder.” dedi. 


SENARYO YAZIM AŞAMALARI 

Senaryo yazım aşamalarını anlatan Ulusoy, senaryo yazmak için belirli teknik özellikler olduğunu dile getirdi. İlk adımın sinopsis yani filmin kısa hikaye metni olduğunu ve sinopsisin iki nedenden dolayı yazılacağını belirtti. Ulusoy, “İlk nedeni sinopsis bizim krokimizdir. Diğer nedeni ise prodüksiyon aşamasıdır.” ifadelerini kullandı. Yazım aşamalarının ikinci adımının tretman olduğunu belirten Ulusoy, tretman’ın diyalogsuz yazımı olduğundan bahsetti. Ulusoy, “Üçüncü aşama olan draft ile senaryoyu tekrar düzenler ve diyalogları ekleriz. Son olarak ise final draft ile senaryoyu çekime hazır hale getiririz.” dedi. 

Atölye etkinliği, Prof. Dr. Nigar Pösteki’nin Ali Ömür Ulusoy’a ve teşekkür plaketini vermesiyle son buldu. 


Muhabir: Rabia AKTAŞ 

Fotoğraf: Cansu Gülizar Hacıyakupoğlu