Editörlükte Aydınlık Ve Karanlık Taraf

Kocaeli Üniversitesi tarafından düzenlenen İletişim Festivali kapsamında, Woman TV Baş Editörü Alper Ceylan öğrencilerle buluştu.

Bu Gönderiyi Paylaş

Sepaş Enerji sponsorluğunda gerçekleştirilen festivalde öğrencilere editörlüğün iç yüzünü ve senaryo yazımını anlatan Alper Ceylan, televizyon sektöründeki tecrübelerini de aktardı. Ceylan, “Televizyon editörlüğünde karanlık odada durulur ve gelen her şeyi elekten geçirirsiniz. Aydınlık tarafı ise seyircilerin ulaştığı ve ışıl ışıl gördüğü kısımdır.” dedi.

“TOPLUM İÇİ ÇATIŞMAYI KÖRÜKLEYEN MEDYADIR”

Editörlerin bilinçli olarak tercih ettiği dillerin ve konuların olduğunu söyleyen Alper Ceylan, bu durumun manipülasyon etkilerine yardımcı olduğunu söyledi. Ceylan, “Örnek olarak kadın cinayetleri haberlerinde genellikle failin ifadelerinin yer aldığı başlıklar, ‘Namusumu Temizledim. Çok Kıskandım’ gibi romantik hale getirilerek bilinçli bir şekilde meşrulaştırma yapılıyor. Toplum içi çatışmayı körükleyen medyadır. Toplumsal reflekslerimizi tetikleyerek insanlar manipüle ediliyor.” dedi.

EDİTÖRÜN ROLÜ

Sektörde sorumlu kişinin editör olduğunu söyleyen Ceylan, “Her şeyin sunucular tarafından yapıldığı sanılıyor fakat bütün iş editörlerden geliyor. İçerikte yanlış bir durum olduğunda sorumlu kişi olarak editör gösteriliyor.” ifadelerini kullandı. 

REALİTE ŞOVLAR VE MANİPÜLASYON

Sektörde gerçekleştirilen realite şovlarına değinen Alper Ceylan, “Realite şovlar aslında yapımcılar tarafından toplumumuzun yansıması olarak gösterilip, manipüle edilmiş bir program sunarlar. Bu da toplumun sosyokültürel seviyesini ortaya koyarken, biz editörler de bu seviyeyi topluma geri verip temel insani dürtülere dokunarak karşılığında reyting alırız.” dedi.

Muhabir: Behiye Sude Doğan, Canberk Gürel