Kare Kare Çekilen Bir Film

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) İletişim Fakültesinde Sepaş Enerji sponsorluğunda gerçekleşen İletişim Festivali kapsamında, ‘Belgesel Filmde Stop-Motion Animasyon Tekniği İle Canlandırma’ konulu söyleşi gerçekleşti.

Bu Gönderiyi Paylaş

KOÜ İletişim Festivalinin son gününde Yönetmen ve Senarist Yağmur Kartal Karakuş’un yönetmenliğini üstlendiği çekimleri 5 sene süren ‘Oyuncakçı Saklı Yadigarlar’ adlı belgeselin gösterimi yapıldı. Yağmur Kartal Karakuş, ‘Belgesel Filmde Stop-Motion Animasyon Tekniği İle Canlandırma’ konulu söyleşisiyle öğrenciler ile bir araya geldi.

BİR ÇEŞİT SAYGI DURUŞU

‘Oyuncakçı Saklı Yadigarlar’ belgeselinden gerçek anlamda ilk belgesel deneyimim diye bahseden Karakuş, belgesel yapmayı tez yazmaya benzetti. Karakuş, bunun sebebi olarak, “Elinizdeki kaynak havuzundan istediğiniz şeyi estetik bir şekilde sunabilmeniz gerekiyor. Bunun için o havuzda kaybolmanız ve gerekenleri almanız için uzun bir zamana ihtiyacınız oluyor.” diyerek açıkladı. Karakuş, yönetmenliğini yaptığı belgeselde ise Sabahattin amca diye tanıttığı kişinin tasarlamış olduğu tel figürlerle çalıştığını ve stop-motion da kullanılan puppets adlı figürlerden kat ve kat küçük olduğu için hareketlerin daha zor çekildiğini anlatı. “Onun sanatına dikkat çekmek istediğim için bu figürler ile çalışmayı daha doğru buldum.” diyen Karakuş, bu seçiminin bir çeşit saygı duruşu olduğunu açıkladı.


DÜŞÜNÜLDÜĞÜ KADAR BASİT DEĞİL

“Genelde bu alanda ismi duyulmamış kişiler maalesef maddi konuda destek bulamıyor ve biz de bu konuda çok sıkıntı çekiyoruz. Bu iş ile uğraşanlara ne çevre ne de iş veren yeteri saygıyı göstermiyor ve bu işi basite alıyorlar.” diyen Karakuş profesyonel birisinin bile günde en fazla 7 saniyeden fazla belgesel çekemeyeceğini belirtti. Karakuş, belgesel çekimlerinin ayrıntı ve hassasiyet gerektiren bir iş olduğunu açıklayarak konuşmasını sonlandırdı. Etkinlik, Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki'nin plaket takdimiyle sona erdi.


Muhabir: Kumsal Yürek