NFT Üretimi ve Pazara Sunma

Sepaş Enerji sponsorluğunda düzenlenen Kocaeli Üniversitesi İletişim Festivali’nin son gününde NFT konusunda söyleşi gerçekleştirildi.

Bu Gönderiyi Paylaş

‘Dijital Dünyada NFT Üretimi, Gelişimi ve Sanat Eserinin Dönüşümü Güncel Gelişmeler’ konulu söyleşide Grafik Tasarımcı ve NFT Sanatçısı Hikmet Artun Gacar konuk edildi. Güncel olarak gündemde olan ve en merak edilen konunun NFT’lerin nasıl oluşturulduğu konusu olduğunu belirten Gacar, ücretsiz programlar sayesinde artık sadece eserin yüklenmesi gibi kolay bir işlemle NFT pazarına girilebileceğini dile getirdi. 

NFT ÜRETİMİNDE 4 PAZAR

KOÜ Gazetecilik 2017 mezunu olan Gacar, NFT’lerin günümüzde geldiği nokta konusunda bilgiler vererek konuşmasına başladı. NFT’lerin 50 milyon dolarlık cari açık kapattıklarını belirten Gacar, blockchain teknolojisinin NFT üretimindeki önemine vurgu yaptı. 4 tane NFT pazar alanı olduğundan bahseden Gacar, Opensea’nin 2017 yılında kurulduğunu ve günümüzde en çok kullanılan NFT pazar alanı olduğunu aktardı. Gacar, Elon Musk’ın en sevdiği pazarın Opensea olduğunu ve ilerleyen dönemlerde satın alma ya da ortak olarak yer almasının konuşulduğunu söyledi.

NELER NFT?

Pazarların ikincisinin NFT Rainbow Cat, üçüncüsünün Binance NFT ve sonuncusunun da Nift Gayeway olduğunu paylaşan Gacar, Binance pazarının alana yeni girenler için uygun olduğunu belirtti. Nelerin NFT olabileceğine dair aktarımlarda bulunan genç sanatçı, her türlü dijital resim, illüstrasyon fotoğraf, video, ses dosyaları, oyun için eşyalar, sanal gayrimenkuller ve sanal koleksiyon kartlarının NFT formatına çevrilebildiğini söyledi. Gacar, “NFT’lerde 3 tane temel özellik dikkat çekiyor. Benzersizlik, nadirlik ve bölünmezlik. NFT’nin benzersiz olması çok büyük önem taşıyor. NFT’nin kaç tane yaratıldığı ve kimlerde olduğu fiyatını belirlemede en büyük etkenlerden.  Special Edition olarak çıkan eserler daha hızlı tükeniyor.” ifadelerini kullandı.

NFT’LERİN SATILMAMA İMKANI YOK

Bir şey NFT’ye çevrildiyse onun tutulmama imkanı olmadığını dile getiren Gacar, “Bu yıl olmazsa 5-10 yıl sonra olur ama ürün illa ki satılır.” dedi. NFT’de Türkiye pazarı diye bir şey olmadığını aktaran yetenekli tasarımcı, internetin sınırları olmayan bir köy olduğunu vurguladı. Gacar, “15 yaşında Hindistanlı bir çocuk 365 gün boyunca kendisinin fotoğrafını çekiyor ve bu projeyi NFT olarak 5 milyona satıyor. Nereli olduğunuz, kim olduğunuz bu noktada hiç önemli değil.” ifadelerini kullandı.

NFT VE TEKELLEŞME

NFT piyasasının tekelleşmesine yönelik düşüncelerini paylaşan Gacar, bunun durdurulamayacağını söyleyerek ekledi: “Wall Street Journal’deki ekonomist yazarların dahi NFT’ler yüzünden coin piyasasının 2 sene içerisinde biteceğini söylüyor.” dedi. NFT piyasasının bu sebeple sürekli olarak büyümeye devam edeceğini vurgulayan Gacar, yakın zamanda çok farklı malların ve varlıkların da NFT’ye çevrilip satılacağını belirtti.

TÜRK NFT SANATÇILARI

Gacar, Türk NFT sanatçılarından Murat Pak’ın işlerinde kimliğini gizli tutarak sanatını daha özgür yapabileceğini düşündüğünü belirti. Kendisine ‘Kent Çizer’ diyen Tarık Tolunay’ın ise, geçmiş yıllarda 36 bin dolarlık ‘Pandemi’ adlı eserini NFT’ye çevirip sattığından bahseden başarılı sanatçı Gacar, Refik Anadol’un yaptığı çalışmalar kapsamında en dikkat çeken şeyin yapay zekayla birlikte ışık kullanımını bir arada sunan projeler üretmesi olduğunu vurguladı. Söyleşiye, KOÜ Görsel İletişim Tasarımı Bölümü Öğr. Gör. Nihan Dönmez ve Arş. Gör. Beril Dilcan katıldı. Etkinlik, KOÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki’nin plaket takdimi ile sona erdi.

Muhabir: Hülya Altıntaş

Fotoğraf: Rabia Aktaş