‘‘Motion Capture’’ adlı söyleşi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirildi

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim ve Tasarım Bölümü, Çanakkale Üniversitesi Öğr. Gör. Gökhan Akça’yı konuk etti.

Bu Gönderiyi Paylaş

Çanakkale Üniversitesi Öğr. Gör. Gökhan Akça, ‘‘Motion Capture’’ adlı söyleşide fakülte öğrencileriyle buluştu. Hareket yakalama ve oyun motoru ile animasyon film yapımı süreci hakkında bilgiler veren Akça, günümüzde tüketim toplumunun içinde bulunduğumuzu ve yeterli üretim yapabilmek için oyun motoru teknolojisinin etkin bir rol aldığını vurguladı.


‘‘SERİ ÜRETİM ÇAĞINDA SERİ ÜRETİM GEREKLİ’’ 

Motion Capture (Mocap) hakkında genel bilgi veren Akça, bu teknolojinin daha gerçekçi bir 3 boyutlu modelleme olduğunu, insan hayvan ya da bitkilerin hareketlerini kayıt yapabildiğini ve bu hareketlerin dijital ortama aktarılması olduğunu belirtti. Motion Capture teknolojisinin sadece film yapımında değil, savunma sanayisi, sporcu analizi ve sağlık alanında kullanıldığını belirten Akça, ‘‘Bu teknolojinin kullanılmasının iki büyük nedeni var. Birincisi üretim sürecindeki hız, ikincisi ise bize gerçekçi görüntüler sunmasıdır.’’ dedi. Mocap teknolojisinde oyunculuğun da önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Akça, Mocap oyunculuğunun geliştiğini ve bu konu üzerine eğitimler verildiğini söyledi. Yalnızca oyunculara değil bu gerçekçi hareketleri yapabilmek için uzmanlık alanı, dansçı ve sporcu gibi kişilere ihtiyaç olduğunu söyledi. 


OYUN MOTORU İLE FİLM YAPIMI ARASINDAKİ UYUM

Akça, Oyun Motoru teknolojisinin film yapımında da kullanıldığını ve bu teknolojinin ilerlemesiyle tek bir kişinin bile düşük maliyet ile film üretebileceğini ve bu sürecin daha hızlı bir üretim süreci olduğunu söyledi. Akça, ‘‘ Ekstra bir post sürecine gerek kalmadan canlı olarak film üzerinde değişimler yapılabiliyor. Filmin çekimi bittiğinde artık film hazır hale geliyor. Bu bize üretim hızı sağlıyor.’’ dedi. Türkiye’nin sinema sektöründe bu konuda bilgili kişilerin az olduğunu ifade eden Akça, ‘‘Sektörde artık hem sinematografik bakış açısına sahip ve aynı zamanda da oyun motorunu kullanabilen kişilere ihtiyacımız var.’’ dedi.


Muhabir: Sude Kırlı, Anıl Sezgingil

Fotoğraf: Sude Kırlı, Anıl Sezgingil