Cumhuriyet’in 100. Yılında Atatürk’ün Özgür Kadınları

Kocaeli Üniversitesi’nde (KOÜ) gerçekleştirilen panelde Doç. Dr. Esra Torun Çelik ve Dr. Öğretim Üyesi Ayşe Gökalp Kutlu, Türk Kadınlarının siyasi tarihinin sürecinden ve kadınlara yönelik uygulanan şiddetler hakkında konuştu.

Bu Gönderiyi Paylaş

KOÜ’de ‘Cumhuriyetin 100. Yılında Kadınlar ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ paneli Prof. Dr. Nigar Pösteki’nin sunumuyla gerçekleşti. İletişim Fakültesi D7 dersliğinde düzenlenen sunum Prof. Dr. Pösteki’nin ‘Kadın sorunu varsa erkek sorunu da vardır. Bu yönden insan sorunu var demeliyiz. Cinsiyeti eleştiren her konu toplumu ilgilendirir.’ sözleriyle başladı.


‘TÜRK KADINI ÇOCUKLARINI BÜYÜTEN VE AYNI ZAMANDA SAVAŞA DESTEK VERENDİR’

 

Konuşmasında kadınların tarihsel süreç içerisindeki vermiş oldukları mücadelesine değinen Doç Dr. Esra Torun Çelik, Balkan savaşlarının başlamasıyla birlikte erkeklerin iş sahalarından uzaklaştığını ve kadınların iş yerlerinde çalışmasıyla birlikte sosyal hayatın içinde de bulunmaya başladığı ve bu süreçle beraber milli mücadele döneminde Mustafa Kemal, kadın haklarına yoğunlaştı. 1918’te İngiltere’de kadınlara siyasi hakların verilmesinin ardından Türkiye’nin de gündemi haline geldi’ dedi.

 

Türk kadının siyasi tarihinden söz eden Çelik konuşmasını, ‘Bu dönemde Leyla Atakan’ı belediye başkanlığına taşıyan kadınlar, Türk inkılabının doğal sonucu ve kadının kendi kazanımı olarak 5 Aralık 1935’te meclise toplumun her köşesinden 18 kadın kendine rol buldu. Kadınların mecliste 1935 yılında katılım oranı 4,5 iken 1950-1990 yılları arasında en düşük seviyelerini gördü. 2007 yılından itibaren artarak yüzde 9.1, 2018’de yüzde 17.3, 2023’de yüzde 20.1 ile en yüksek katılım oranına ulaştı.’ İfadelerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.

 

Panelin ikinci konuşmacısı Ayşegül Gökalp Kutlu ‘kadınlar toplumda sadece kadın olduğu içinde şiddet görebiliyor.’ Diyerek konuşmasına başladı.

 

Toplumda kadın ve erkek olmanın aileden başlayarak toplum içinde öğretildiğini, ayrıca kadına yönelik şiddetin hiçbir türünün meşrulaştırılamayacağı gibi kadın beyanının esas alınması gerektiğini belirtti.

 

TÜRK KADINLARI SİYASETTE İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL   

 

Gökalp, ülkemiz kadınlara siyasal haklarını birçok ülkeden önce vermesine rağmen, Türk siyasetinde kadınların hala istenilen düzeyde yer almadığına ve kadına şiddeti önlemek için 6284 sayılı  kanunun şiddeti önlemede yeterli olmadığını söyledi. Konuşmasının devamında 6284 sayılı yasa İstanbul Sözleşmesinden yola çıkılarak yazıldı. İstanbul Sözleşmesinin iptali yalnızca kadınlar açısından değil tüm bireyler açısından bir kayıp olduğunu söyleyerek sözlerini sonlandırdı.


Panel sonunda KASAUM Müdürü Prof. Dr. Ayla Ergin tarafından, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki, Doç. Esma Torun Çelik ve Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Gökalp Kutlu’ya teşekkür belgesi takdim edildi.

 


Muhabir: Burkay Aksoy, Berkay Köymen, Ayşenur Taşkıran, Nefise Kabak