'Cumhuriyet’in 100. Yılında Basın Onur Günü’ Paneli Düzenlendi

Basın Onur Günü’nde Prof. Dr. Emel Baştürk ve Prof. Dr. Bünyamin Ayhan’nın katılımıyla Milli Mücadele Döneminde basının öneminin vurgulandığı panel gerçekleştirildi.

Bu Gönderiyi Paylaş

16 Ocak Basın Onur Günü kapsamında Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından organize edilen panelin açılış konuşmasını Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nigar Pösteki yaptı. Pösteki, konuşmasında “İlkeli, tarafsız, onurlu gazetecilik için önemli olan bugün de Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamışken Basın Onur Günü için bir arada bulunmaktan onur duyuyoruz” ifadelerini kullandı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları Merkezinde gerçekleştirilen panele Kocaeli Üniversitesi Kurumsal İletişim Ofisi Başkanı Doç. Dr. Banu Küçüksaraç, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Gürsoy Değirmencioğlu’nun yanı sıra çok sayıda gazeteci katıldı. 




 “MİLLİ MÜCADELEYİ DESTEKLEYEN SESLER ANADOLU BASININDAN ÇIKTI”


Panelin açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan Kocaeli Üniversitesi Gazetecilik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emel Baştürk, Milli Mücadele Döneminde basının önemine değinen bir konuşma yaptı. Mustafa Kemal’in Anadolu’da kurduğu Minber, İrade-i Milliye ve Hakimiyet-i Milliye gazetelerinin kuruluşu ve Türk tarihi için önemine değinen Baştürk, “Milli mücadeleyi destekleyici sesler daha çok Anadolu basınında çıkmıştır. Çünkü İstanbul basını hem işgal altındadır hem de biraz kafaları karışıktır” dedi. 

DEVLET FAALİYETLERİ GAZETELER ÜZERİNDEN ŞEKİLLENMİŞTİR”

Panelin ikinci konuşmacısı olan Selçuk Üniversitesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bünyamin Ayhan, Türk basın tarihi, Milli Mücadele ve Cumhuriyet dönenimde devlet-basın ilişkisini ele aldığı konuşmasında 16 Ocak 1923 tarihinde İzmit’te gerçekleştirilen basın toplantısının Cumhuriyet fikrinin halka duyurulmasındaki önemine değindi. Toplumsal dönüşümün basın üzerinden gerçekleştirildiğini ifade eden Ayhan, “Hem siyasi örgütlenme hem toplumsa örgütlenme hem de devlet adına yapılmış birçok faaliyetin gazeteler üzerinden şekillenmiştir” dedi. Mustafa Kemal’in farklılıkları seven ve muhalif gazetecileri de her daim yanında olduğunu söyleyen Ayhan “Gazetecilik muhalif bir yapıdır. Gazeteci olmak için muhalif olmak zorundasınız” ifadelerini kullandı. Panel, konuşmacı hocalara plaket takdim edilmesinin ardından sonlandı.