İletişim Bilimleri ve Medya Çalışmaları Kongresi’nde İkinci Gün Rüzgarı

Kocaeli Üniversitesi, İletişim Fakültesi ve Aristotle University of Thessaloniki Ekonomi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi ortaklığında düzenlenen 3. Uluslararası İletişim Bilimi ve Medya Çalışmaları'nın (3.ICSMSC) ikinci günü başladı.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşen ikinci gün oturumlarının ilki Prof. Dr. Sedat Özel’in başkanlığında Selim Sırrı Paşa Salonu’nda gerçekleşti. Oturumda Doç. Dr. Kenan Duman, Doç. Dr. Onur Akyol, Doç. Dr. Aylin Önder, Dr. Öğr. Üyesi Musa Çelik, Dr. Öğr. Üyesi Orhan Faik Faigov, Öğr. Gör. Nakipoğlu Şuhay, Dr. Öğr. Üyesi Enes Dönmez ve Doktora Öğr. Türkay Türkan Ünlü konuşmacı olarak yer aldı.

HEDEF YARDIMLAŞMA VE PAYLAŞMA


Oturumun ilk sunumunu ‘Sosyal Medyada Akademisyen Adaylarının Paylaşımları Üzerine Bir Araştırma:Yüksek Lisans ve Doktora Yardımlaşma Platformu Örneği’ adlı çalışma ile Dr. Öğr. Üyesi Orhan Faik Faigov ve Öğr. Gör. Nakipoğlu Şuhay gerçekleştirdi. Şuhay çalışmalarında Facebook gibi sosyal medya platformlarının , bilgi ve deneyim paylaşımı, işbirliği, akademik gelişim ve araştırma sürecine nasıl etki ettiğini analiz etmeyi hedeflediklerini belirtti. Oturumda, Dr. Öğr.Üyesi Enes Dönmez, Doç. Dr. Aylin Önder ile birlikte yürüttükleri, “Katastrofik Temaların Sinemadaki Rolü:  Dünyayı Ardında Bırak Filmi Üzerine Bir İnceleme” adlı çalışmalarının sunumunu gerçekleştirdi. Dönmez, “ Biz filmi betimleyici anlatım yoluyla inceledik. Bu nedenle filmin her sahnesini renk kodu, dekor kodu, kostüm kodu vb. kodlarla ele aldık.” dedi. 


“İSTİHDAM AZALIYOR”


 Doç. Dr. Onur Akyol ve Doktora Öğr. Türkay Türkan ise “Türkiye’de Dijital Platformlarda İnteraktif Yapımların İncelenmesi” adlı çalışmaları ile ilgili sunum yaptı. Türkan, “Gerçekleştirilen medya taraması neticesinde interaktif yapımların sadece Netflix'te bulunduğunu gördük.” dedi. Oturumun bir diğer sunumunu “Yeter Ki İşiniz Olsun, İşin Ne Önemi Var! Bu Günün Gazetecisi, Yarının Tezgahtarı” adlı çalışması ile Dr. Öğr. Üyesi Musa Çelik yaptı. Çelik, emeğin ve çalışanın kutsal olduğu, insanların yaptığı işin karşılığını aldığı, özellikle 1950-1970 yılları hakkında bilgiler verdi. Gazeteciliğin bu dönemlerde daha değer gördüğünü fakat ilerleyen süreçlerde gazetecilik mesleği ile ilgili karamsar bir bakış açısının oluştuğunu söyledi. Çelik günümüzdeki durumla ilgili olarak, “Dünyanın yenileşmesiyle ajanslaşma ve internet medyasında okuyucu da üretim sürecinde yer alabiliyor. Bu da gazeteciliğin istihdamını azaltıyor.” yorumunda bulundu. 

 

İYİ GAZETECİLİK HEP YAŞASIN


Oturumun son konuşmasını Doç. Dr. Kenan Duman gerçekleştirdi. Duman, “Dijital Telif Düzenlemesi Bağlamında Platformlar ve Habercilik: Avusturya ve Kanada Örneği’ adlı çalışmasını sundu. 21. yüzyılda habercilikle ilgili konuşan Duman, “Kritik nokta 2007. Ne zaman Iphone üretildi gazetecilikte günden güne geriye gitti.” dedi. Platformların haberciliğe etkisinden de bahseden Doç. Dr. Duman Google ve Meta’ya dikkat çekti.


Oturum katılımcıların sorularının yanıtlanmasıyla son buldu.