Umuttepe’de Olympos Buluşması

Mühendis Beyinler Kulübü, Umuttepe’de OLYMPOS etkinliğini gerçekleştirdi.

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Prof. Dr. Baki Komsuoğlu’nda Mühendis Beyinler Kulübü’nün düzenlediği OLYMPOS etkinliğinde gelen konuklar kendi tecrübelerini ve uzman oldukları sektör hakkında katılımcılara bilgiler verdi. 

ASIL HEDEFİMİZ MARS

Spacex’te uzay teknisyeni olarak çalışan Samet Saray, Türkiye’nin havacılık sektöründe çok iyi olduğunu, Amerika’daki havacılık şirketleriyle arasında sadece yönetimsel farklılıklar olduğunu söyledi. Saray’ın insanlık adına çalışmalar yaptığını belirttiği Spacex için şimdilik uluslararası uzay istasyonuna roket gönderdiklerini ama asıl hedeflerinin Mars’a ulaşmak olduğunu aktardı. Girişimci ruhunu asla kaybetmediğini söyleyen Saray, gençlere tavsiyeler verdi. Gençlere öğrenmeyi öğrenmelerini ve farklı konularda da ilgilerini kaybetmemeleri gerektiğini söyledi.

SNAPCHAT’İN FARKLILIKLARINDAN BİRİ OLDUK

QReal firmasının genel müdürü Alper Güler,  2016 yılının sonunda 100 – 200 bin dolarlık ufak bir yatırım aldıklarını sonrasında Kabaq adıyla gündeme geldiklerini söyledi. Güler, 2017’nin sonlarına doğru Facebook, İnstagram, Snapchat’e ilk efektleri gönderdiklerini ve Snapchat’in farklılıklarından biri olduklarını söyledi. Birçok sektörde ilerlemeyi denediklerini belirten Alper başarılı insanların hayat hikayelerinden ilham alarak motivasyon bulduğunu aktardı. Güler, "Dijital ortamda ürettiklerimizin artık bir değeri ve karşılığı var, dünyanın neresinde olduğunuzun bir önemi yok." dedi. Türkiye’de 60 kişilik bir ekiple proje ürettiklerini belirten Güler, seneye bu sayıyı 100 – 150 kişiye ulaştırmak istediğini söyledi.

YAPAY ZEKA BAKANLIKLARI GELİYOR

Altınay şirketinde yazılım geliştirme ve kontrol mühendisi olarak çalışan Zeynep Korkmaz, ilerleyen yıllarda yapay zeka bakanlıklarının kurulacağını söyledi. Korkmaz, yapay zekaların insanlar gibi hatalarla ve kazalarla birlikte geliştiğini ve yapay zekanın da aralarında bulunduğu teknolojilerin en çok savaş ortamında geliştiğini belirtti. Yapay zekaların hukukta bir karşılığının olmadığını ve bu konuda bir boşluk olduğunu aktaran Korkmaz, ülkemizin yapay zekada daha da ileriye gitmesi için kurulan kendisinin de yönetim kurulunda bulunduğu ‘’Türkiye Yapay Zeka Konsorsiyumu’’ndan da bahsetti. Endüstri 4.0 ile insanların çalışmasının kaybolduğunu aktaran Korkmaz, bir şirketin karanlık laboratuvarı diye isimlendirilen iş yerinde hiç insan çalışmadığını belirtti.

ROBOTLARLA DİJİTALLEŞEN DÜNYA

Kuka Doğu Marmara Bölge Satış Yöneticisi Ahmet Kulaksız, robotların çok fazla kullanım alanı olduğunu belirterek artık insan temasına bile ihtiyaç duyulmayacağını aktardı. Endüstri ve sağlıkta robotların önemini vurgulayan Kulaksız, bazı hastanelerde tümör ameliyatlarından çene ameliyatlarına kadar robotlardan faydalanıldığından bahsetti. Bazı restoranlarda servisi robotların yaptığını söyleyen Kulaksız, katılımcılara robotlar hakkında dünyanın çeşitli yerlerinden videolar izletip, bu sektörün geleceği konusunda tavsiyeler verdi.

OTOMOBİL SEKTÖRÜNÜN GELECEĞİ

Toyota üst düzey yöneticilerinden Dilek Özuzar, otomobil sektöründeki tecrübelerini katılımcılara aktardı. Kyoto Protokolü ve Paris Anlaşması’ndan bahseden Özuzar, 0 emisyon ve çevreyi korumaya verdikleri önemi anlattı. Sektörün geleceği hakkında konuşurken Özuzar, otonom araçlara dünyada izin verilmediğini bunun vaktinin henüz gelmediğini söyledi. Özuzar, biyometrik anahtarlar üzerinde çalışıldığını ve parmak iziyle araba çalıştırılabileceğini aynı zamanda dijital interaktif showroomları ilk Toyota’nın çıkardığını söyledi. Özüzar ‘’Üretken, güçlü bir Türk kadını olarak çalışmaya devam edeceğim.’’ diyerek konuşmasını bitirdi.

Muhabir: Erturan Köseoğlu, Behiye Sude Doğan