7 Bin İlaç Robot Eczacıya Emanet

Kocaeli Derince’deki Serpil Eczanesi, Türkiye’de yalnızca 10 tane bulunan robot eczane sistemini hizmete sunuyor.

Bu Gönderiyi Paylaş

Teknolojinin getirdiği yenilikler birçok sektörü ve alanı değiştirdi. Teknolojinin en çok etkilediği alanlardan olan sağlık sektörü de gün geçtikçe karşımıza yeni olanaklarla çıkıyor. Eczanelerin daha kazançlı ve verimli alanlara dönüşümünü sağlamak üzere çözümler üreten Eczane Robot Sistemi (EBOT) 2012 de üretildi. EBOT’un denendiği ilk eczanenin, kârının birinci yıldan yüzde 45 arttığı tespit edildi. Biz de EBOT sistemi kullanan Kocaeli’nin Derince ilçesinde bulunan Serpil Eczanesi’ni ziyaret ederek sistem hakkında bilgi aldık. Otomatik reçete hazırlamaktan, ilaçların doğru şekilde muhafazasına, daha kaliteli hizmet sunulmasından, zamandan tasarrufa kadar çeşitli faydalar sağlayan EBOT teknolojisini, eczanenin sahibi Serpil Bülbül’den dinledik. 20 yıldır eczacılık yaptığını söyleyen Bülbül, sistemin nasıl çalıştığını ne gibi geri dönüşler aldığını ve sistemin geleceğinin nasıl olacağını anlattı.


7 BİN KAPASİTELİ SİSTEM

EBOT’un nasıl çalıştığını anlatan Bülbül, reçetelerin ve kodların müşterilere verildiğini, eczane çalışanlarının da kodları sisteme okuttuktan sonra EBOT’un ilaçları otomatikman çıkardığını ifade etti. Bülbül, “İstediğimiz her ilacı bize verebiliyor.  Sistem boylara göre 3’e ayrılıyor. Küçük, büyük ve orta boy. Bizim kullandığımız sistem 7 bin kapasiteli.7 bin ilaç yükleyebiliyoruz.” dedi. Son kullanma tarihi geçmiş ilaçları sistemin kabul etmediğini belirten Bülbül, tarihi geçmiş bir ilacın insanlara ulaşmasının ihtimal dâhilinde olmadığını söyledi.


EBOT  TEKNOLOJİSİNİN AVANTAJI

Sistemin avantajlarından bahseden Serpil  Bülbül,  normalde  eczacılık fakültesinde hekimlerin bile bilmediği doğal ve bitkisel ilaçlar hakkında da bilgilerin verildiğini dile getirerek eski sistemde çalışırken bu alana tam anlamıyla yönelemediklerini söyledi. Bülbül, “Şu anda normal ilaçları robot sistemimize bağlayarak, zamanımızı doğal ilaçlara ve ürünlere ayırıyoruz. Sistemin en büyük avantajı budur. Robotun en önemli özelliği ise  küçük bir alanda yüksek sayıda ilaç depolaması. Bunun yanı sıra sistem sayesinde zamandan tasarruf ederek sosyal  hayatımıza  daha  çok  vakit ayırabiliyoruz.” ifadelerini kullandı. EBOT’a geçme nedenlerini anlatan Bülbül, teknolojiden ve internetten korkan biri olmadığını söyledi. Sağlık camiasında bu korkuları yaşayan çok insan olduğunu dile getiren Bülbül, korkuları yersiz bulduğunu ve bu sistemlerin insanlara yardımcı olacağını belirtti.


VATANDAŞIN EBOT’A BAKIŞI

Müşterilerin EBOT’a karşı  geri dönüşlerini anlatan Serpil  Bülbül, “Uzun bir pandemi süreci geçirdik. İnsanlar ilk geldiklerinde sistemi görünce bazıları garipsiyor ve fark ettirmeden bakmaya çalışıyor. Bazıları da hiç görmediklerini ve hayranlık beslediklerini  dile  getiriyor.  Genellikle insanlarımız bu hizmetten memnun kalıyor. Şimdiye kadar olumsuz bir tepkiyle karşılaşmadık.” dedi.

İNSANLARIN  İŞ  HAYATI TEHLİKEDE Mİ?

Robot sisteminin geleceği hakkında konuşan ve insanların işini kaybetme riskini değerlendiren Bülbül, bazı mesleklerin geçerliliklerini kaybetmeleri durumunda kendilerinin yapacak bir şeylerinin olmadığını söyledi. Teknolojiden dolayı bazı biten meslekler yerine de yeni meslekler çıkacağını belirten  Bülbül, sağlık sektörünün ve insanların ilaca ihtiyacının bitmeyeceğini dile getirdi. Bülbül, “Eczacıların teknolojiyi ve değişimi kullanması gerekiyor. İnsanların işlerinin riske girdiğine kesinlikle inanmıyorum. Sadece kötü niyetli insanların teknolojiyi kullanarak robotları olumsuz şekilde kullanma ihtimali var. Bu durum robotlarla alakalı değil insanların yapısıyla alakalı. Robotlar bizi daha ileriye taşıyacaktır. Kötüye kullanılma durumu var diye gelişime engel olunamaz.” ifadelerini kullandı.

SİSTEM  ÖNÜMÜZDEKİYILLARDA POPÜLERLEŞECEK

Sistemi ilk kez  yurtdışında gördüklerini ve böyle bir teknolojinin Türkiye’ye gelebilme olasılığını ilk başlarda öngöremediklerini belirten Bülbül, sistemi araştırdıktan sonra hem avantajlı hem hem de ekonomik yönden uygun olduğunu söyledi. Yurtdışındaki sistemin daha donanımlı ve kapsamlı olduğunu dile getiren Bülbül, robot eczane sisteminin önümüzdeki yıllarda popülerleşeceğini ve yayılacağını dile getirdi.


Muhabir: Oğuzhan Hafızoğlu