Can Kaybını Önleyen Uçak; İSTİKBAL

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü Türk Mekatronik Takımı üretip geliştirdikleri İnsansız Hava Aracı İstikbal sayesinde uçuş sırasında yaşanan can kayıplarının önüne geçmeyi hedefliyor

Bu Gönderiyi Paylaş

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü Türk Mekatronik Takımı, kısıtlı imkanlarla ürettikleri İstikbal İnsansız Hava Aracıyla ulusal yarışmalarda dereceye girmeyi başarıyor. Maddi yetersizliklerle uzun süre sıkıntılar yaşayan Türk Mekatronik Takımı, bulduğu sponsor destekleriyle İstikbal adını verdikleri İnsansız Hava Aracını üretmeyi başardı. Ürettikleri uçakla Teknofest Savaşan İHA Yarışması’nda 135 takım arasından ilk 10 arasına girmeye hak kazanan takımın hedefi daha iyi dereceler almak. Ürettikleri uçakta uçuş maliyetlerini düşürdüklerini ifade eden kulüp ve takım lideri Yasin Torun, uçağı mazotla değil elektrikle çalıştırarak da yüksek performans alabildiklerini söyledi. Öte yandan Yasin Torun, ürettikleri uçak projesi sayesinde F35 gibi uçaklarda meydana gelen kazalardaki can kayıplarının da önüne geçmek istediklerini ifade etti. 

İSTİKBAL SAYESİNDE CAN KAYBI AZALACAK

Kocaeli Üniversitesi Mekatronik Kulübü Başkanı Yasin Torun 2016 senesinde geliştirdikleri uçak projesini maddi destek bulamamalarından dolayı üretemediklerini belirtti. Katıldıkları proje yarışmasında en iyi proje ödülünü aldıklarını söyleyen Torun, “Bu ödül sayesinde sponsor destekleri bulmaya başladık. Geçen sene de destekler sayesinde Türk Mekatronik turuna uçağımızı yaptık. Yaptığımız uçak sayesinde hem mekanik hem de yazılım anlamında çok tecrübe edindik” dedi. Edindikleri bu tecrübeler sayesinde de İstikbal adını verdikleri uçağı ürettiklerini ifade eden Torun, “İstikbal uçağımızda otonom kalkış ve uçuş yapabilen, sistemsel olarak başka insansız hava araçlarına kitlenebilme özelliklerine sahip. Bu kitlenme algoritmasının yazılma sebebi ise şu an Ege’de Türk ve Yunan uçaklarının aralarında olan it dalaşı diye tabir edilen sürtüşmeler oluyor. Biz bunu otonom bir şekilde insansız hava araçlarıyla yaptığımız zaman, hem maliyette bayağı bir azalma olacak hem de her uçuşta oluşabilecek düşme ihtimaline karşılık can kaybını ortadan kaldırmış olacağız” diye belirtti.

 

HEDEF, İLERİDE DAHA BÜYÜK PROJELERE İMZA ATMAK

Ürettikleri İnsansız Hava Aracı İstikbal’in yakıt konusunda büyük tasarruf sağlayacağına değinen Torun, “İnsansız hava araçlar normal bir uçağa göre çok daha az maliyetli. Daha az maliyetli olduğu için bu uçakları yapılırken diğerlerinden avantajlı kılacak. Bu araçlar diğer uçaklar gibi mazot değil elektrik harcıyor. Biz de yaptığımız İstikbal uçağında bu kıstasları göz önünde bulundurduk” dedi. Ellerindeki kısıtlı imkanlarla bu projeleri gerçekleştirdiklerini ve daha büyük hayallerinin olduğunu anlatan Yasin Torun, “Uçakta iki güç bataryası bulunuyor. Mazotla çalışan uçaklar çok fazla yakıt harcıyor. Biz bu sistemle yarım saate yakın bir uçuş süresi elde ediyoruz. Tabi biz bunu öğrenci halimizle yapıyoruz. Herhangi bir şirketleşme ya da bir şirkette çalışma durumunda bu fikir ve hayallerimizi gerçekleştirmemiz daha kolay olacak” ifadelerini kullandı.

Haberin detayları için 76.sayımızı inceleyebilirsiniz.

Muhabir: Ömer Faruk Cankurt

Galeri